Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Famagusta: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που συγκλόνισε στο 2ο επεισόδιο -Ο γιος της ο νεαρότερος αγνοούμενος

Τα πραγματικά γεγονότα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και οι αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που διώχθηκαν από τα σπίτια τους αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της σειράς Famagusta.

Οι δημιουργοί της σειράς του Mega, που καθηλώνει τους τηλεθεατές, συνάντησαν πρόσωπα που έζησαν τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, τα οποία και διηγήθηκαν όλα όσα βίωσαν. Ένα από αυτά είναι η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα-σύμβολο της κυπριακής τραγωδίας την ενσάρκωσε η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ανατριχιάζοντας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, δεν είναι το μόνο. Το βράδυ της Κυριακής, οι τηλεθεατές «γνώρισαν» ένα ακόμη πρόσωπο που εδώ 50 χρόνια ζητά απαντήσεις. Πρόκειται για την «Μυροφόρα της Κύπρου», την οποία ερμήνευσε η Κύπρια ηθοποιός Μαρούσα Αβραμίδου.

«Στις 19 Αυγούστου 1974. Η ώρα 9, Τούρκοι χτύπησαν την πόρτα μας. Δεν άνοιξα γιατί ο άντρας μου έλειπε. Έφυγε από το σπίτι και πήρε τις κόρες μας μαζί του για να τις κρύψει. Οι στρατιώτες έσπασαν την πόρτα», διηγήθηκε και περιέγραψε την προσπάθειά της να πείσει τους Τούρκους στρατιώτες ότι οι άνδρες που φιλοξενούσαν ήταν βοσκοί. Τότε, τους πυροβόλησαν μπροστά στα μάτια τους.

«Ο γιος μου ο Χρηστάκης φοβήθηκε και έτρεξε προς την κουζίνα. Την ίδια στιγμή ακούστηκε μια ριπή. Μέχρι και σήμερα δεν είμαι σίγουρη αν ήθελαν να πυροβολήσουν το μωρό ή αν έγινε κατά λάθος», πρόσθεσε. Κάποιες πέτυχαν το 4χρονο παιδί στα πόδια και μία στην κοιλιά. Η μητέρα τύλιξε τον μικρό γιο της σε μια κουβέρτα και αναζητούσε ένα μέρος για να τον βοηθήσουν.

Ένας Τούρκος στρατιώτης τους βοήθησε και η οικογένεια μετέβη σε ένα προσωρινό νοσοκομείο, όπου βρίσκονταν χτυπημένοι Τούρκοι στρατιώτες. «Έκλαιγα για τον δικό μου γιο και την ίδια στιγμή έκλαιγα για εκείνους τους στρατιώτες. Ήταν ένα παράξενο συναίσθημα», ανέφερε στην περιγραφή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μυροφόρα της Κύπρου

Η πραγματική ιστορία πίσω από τη διήγηση στο χθεσινό επεισόδιο του Famagusta αφορά την Μυροφόρα Γεωργίου, μια γυναίκα από το Παλαίκυθρο που εδώ και 50 χρόνια αναζητά τον σύζυγό της, Γιώργο και τον 5χρονο γιο της,τον νεαρότερο αγνοούμενο του 1974.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Μυροφόρα Γεωργίου συγκλόνισε, καθώς μοιράστηκε την ιστορία της, η οποία ξετυλίχθηκε και στη σειρά.

Κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το πρόχειρο νοσοκομείο, η Μυροφόρα λιποθύμησε, όταν όμως συνήλθε ο γιος της είχε εξαφανιστεί. Ένας Τουρκοκύπριος την καθησύχασε ότι το παιδί της ζει και απλώς μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Από τότε δεν τον ξαναείδε και δεν σταμάτησε ποτέ να τον ψάχνει, ενώ μεγάλωνε τα υπόλοιπα παιδιά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιανουάριο του 1975, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς, διαβεβαίωσε ότι το παιδί είναι ζωντανό. Λίγα 24ωρα, όμως, μετά έκανε λόγο για παρεξήγηση.

Ο τότε πρόεδρος της της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε συζητήσει με τον Ραούφ Ντενκτάς για τον γιο της Μυροφόρας.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο Ντενκτάς τον ενημέρωσε ότι το παιδί είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο στην Τουρκία και η μητέρα του, αν ήθελε θα μπορούσε να το επισκεφθεί, κατόπιν διευθέτησης. Ωστόσο, κωλυσιεργούσαν. Όπως ισχυρίστηκε η κυρία Μυροφόρα ισχυρίστηκε ότι κ. Κληρίδης της ανακοίνωσε ότι το παιδί της σε λίγες μέρες θα επέστρεφε στην Κύπρο και δεν υπήρχε λόγος να ταξιδέψει στην Άγκυρα.

Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ.

Δεν βγαίνει από το μυαλό μου ούτε το μωρό, ούτε ο άνδρας μου, είχε πει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή