Ο Κριστόφ Κομέντα, τον οποίο τιμάει το Google Doodle, γεννημένος ως Κριστόφ Τριζίνσκι, είδε το πρώτο φως της ημέρα στις 27 Απριλίου του 1931.
Τα κομμάτια του Κομέντα έντυναν τις ταινίες που Πολάνσκι και του Ντε Σακ
Ο Κομέντα (που το επέλεξε ως το καλλιτεχνικό του επώνυμο), ήταν Πολωνός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής και πιανίστας της τζαζ. Ίσως πιο γνωστός για το έργο του στην κινηματογραφική μουσική, ο Κομέντα έγραψε τη μουσική για τις ταινίες του Ρομάν Πολάνσκι «Μαχαίρι στο νερό» (1962), Κουλ Ντε Σακ (1966), «The Fearless Vampire Killers» (1967) και Rosemary’s Baby (1968).
Το άλμπουμ Astigmatic (1965) του Komeda θεωρείται συχνά ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά άλμπουμ τζαζ. Ο βρετανός κριτικός Stuart Nicholson περιγράφει το άλμπουμ ως «σηματοδοτεί μια μετατόπιση από την κυρίαρχη αμερικανική προσέγγιση με την ανάδυση μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αισθητικής».
Τα πρώτα βήματα του Κριστόφ Κομέντα
Μεγάλωσε στην Częstochowa και στο Ostrów Wielkopolski, όπου το 1950 αποφοίτησε από το «liceum (γυμνάσιο) για αγόρια». Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο, συμμετείχε στη Λέσχη Μουσικής και Ποίησης.
Μετά το λύκειο μπήκε στην Ιατρική Ακαδημία του Πόζναν για να σπουδάσει ιατρική. Ολοκλήρωσε τις εξαετείς σπουδές του και απέκτησε το δίπλωμα του ιατρού το 1956. Επέλεξε να ειδικευτεί ως γιατρός ωτορινολαρυγγολογίας.
Έκανε μαθήματα μουσικής από μικρή ηλικία- το να γίνει δεξιοτέχνης ήταν το όνειρό του. Έγινε μέλος του Ωδείου του Πόζναν σε ηλικία οκτώ ετών, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέτρεψε τα σχέδιά του. Ο Κριστόφ Κομέντα εξερεύνησε τη θεωρία της μουσικής και έμαθε να παίζει πιάνο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αργότερα, μέχρι το 1950- ωστόσο, είχε επίγνωση της απώλειας των τελευταίων έξι χρόνων.
Το ντεμπούτο του στη τζαζ και το πρώτο βραβείο
Το 1956, έκανε το πανηγυρικό ντεμπούτο του στη τζαζ κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τζαζ του Sopot. Αργότερα τον ίδιο χρόνο κέρδισε αργυρό μετάλλιο στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε τρίο, κουαρτέτο και κουιντέτο στο οποίο εναλλάσσονταν οι λίγοι έμπιστοι μουσικοί που είχε στο πλευρό του.
Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 60’. Έγραψε πάνω από 40 παρτιτούρες σε μεγάλες ταινίες, χαρακτηρίστηκε Jazzman της Χρονιάς από το περιοδικό «Jazz» κυκλοφόρησε άλμπουμ με τίτλο «Astigmatic». Το άλμπουμ είναι ευρέως αποδεκτό ως η καλύτερη δουλειά του και τον εδραίωσε ως έναν από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής τζαζ.
Η χαρακτηριστική αισθητική του Κομέντα και το πρωτοποριακό στυλ σύνθεσης της τζαζ γιορτάζεται ακόμα και σήμερα, και η μνήμη του τιμάται από το ετήσιο Komeda Jazz Festival στην Πολωνία.
Το Google Doodle τιμάει τον Κριστόφ Κομέντα
Το Google Doodle τιμάει την επέτειο των 91 χρόνων από τη γέννηση του Κριστόφ Κομέντα, του μεγάλου Πολωνού συνθέτη και τζαζίστα που άφησε το δικό του στίγμα στην μουσική. Το σκίτσο του doodle, δείχνει το κεφάλι του Κομέντα μέσα σε μία νότα, ενώ τα γράμματα έχουν πλήκτρα από πιάνο και χορδές, ως φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικό.
Πηγή