Είναι ο διασημότερος σεφ σε όλο τον κόσμο: Ή μάλλον, ο Φεράν Αντριά είναι κάτι πολύ περισσότερο από σεφ, είναι ένας επαναστάτης για τον οποίο δεν υπάρχουν όρια, τουλάχιστον γαστρονομικά.
Μπορεί ο ίδιος βέβαια, να μην το φανταζόταν ποτέ ότι θα γινόταν ένας από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο – το εστιατόριό του «El Bulli» έχει επιλεγεί πέντε φορές ως το καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη – ωστόσο εισήγαγε τον όρο «μοριακή γαστρονομία» αλλά και το food foaming (φαγητό σε μορφή αφρού) που θεωρείται άλλο ένα από τα «δώρα» του στην ανθρωπότητα. (Να σημειωθεί πως το εστιατόριό του άνοιγε μόνο για 6 μήνες κάθε χρόνο με τις κρατήσεις να φθάνουν σε εκατοντάδες για ένα γαστρονομικό ταξίδι μέσα από 30 περίπου πιάτα).
Το κεφάλι του είναι σαν χύτρα ταχύτητας, που βράζει διαρκώς, την οποία όμως μερικές φορές πρέπει να κλείσει για να αποκτήσει προοπτική, όπως όταν αποφάσισε να κλείσει το El Bulli to 2011, επειδή ο διάσημος σεφ Ζοέλ Ρομπουσόν του είπε κάποτε: «Πρέπει να ξέρεις πότε πρέπει να αλλάξεις» και εκείνος θεώρησε ότι είχε έρθει η στιγμή.
Δούλευε 18 ώρες την ημέρα, οι σερβιτόροι και οι μάγειρές του, που κάποτε ήταν ανύπαντροι, άρχισαν να κάνουν οικογένειες και ο ίδιος, κάθε άλλο παρά συνταξιοδοτήθηκε, καθώς μετέτρεψε το εστιατόριό του σε Ιδρυμα, με σύνθημα «Ελευθερία στη Δημιουργία» μετατρέποντας τις παλιές κουζίνες σε ένα γαστρονομικό «εργαστήριο», το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα.
Την Τρίτη, η πριγκίπισσα Λεονόρ – διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας – και η αδερφή της, πριγκίπισσα Ινφάντα Σοφία επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του νέου αυτό χώρου που ονομάζεται πλέον elBulli1846, έναν χώρο που, όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του, είναι ένα «μουσείο για να προβληματιστεί κανείς σχετικά με τη γνώση, την καινοτομία και την ιστορία του El Bulli.
Ποιος είναι ο Φεράν Αντριά
Με αφορμή λοιπόν αυτή την επίσκεψη, ας δούμε ποιος είναι ο μεγάλος σεφ Φερράν Αντριά.
Γεννημένος στην εργατική συνοικία Santa Eulalia in Hospitalet και γιος ενός μπογιατζή και μιας κομμώτριας, ο Φερράν δεν ξέχασε ποτέ από πού προέρχεται ή αυτή την ταπεινότητα που τον διακρίνει.
Ντύνεται πλέον στα μαύρα – γιατί βαρέθηκε να φοράει τη λευκή στολή – και μερικές φορές κολλάει όταν μιλάει γιατί οι σκέψεις του πάνε πιο γρήγορα από τα λόγια του.
Πώς ξεκίνησε την καριέρα του στο El Bulli
Η πρώτη φορά που μπήκε σε κουζίνα ήταν για να γίνει λαντζέρης προκειμένου να πληρώσει ένα ταξίδι στην Ίμπιζα και σε ηλικία 22 ετών, το 1984 για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η El Pais, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο El Bulli, με εμφάνιση πολύ διαφορετική από αυτή που έχει σήμερα, με αφρό μαλλί και παράξενα πουκάμισα. Τρία χρόνια αργότερα, ο ίδιος και ο φίλος του Juli Soler, ο οποίος πέθανε το 2017 μετά από μακρά ασθένεια, ανέλαβαν το εστιατόριο και το έφεραν στο απόγειό του.
Είναι οπαδός της Μπάρτσα- αν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να γίνει αν δεν ήταν σεφ, αυτό θα ήταν ποδοσφαιριστής – δεν πήγε ποτέ στο πανεπιστήμιο, αν και έχει διδάξει ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έχει τέσσερα τιμητικά πτυχία από τα πανεπιστήμια του Αμπερντίν (Σκωτία), της Βαρκελώνης, της Βαλένθια και του Μόντρεαλ (Καναδάς), δεν έχει δίπλωμα οδήγησης και ζει τόσο διακριτικά και φυσιολογικά που δεν ανησυχεί όταν βγαίνει βόλτα έξω καθώς δύσκολα τον αναγνωρίζουν.
Ζει σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών
Ζει μεταξύ του διαμερίσματός του – 50 μόλις τετραγωνικών – στην Plaza de España της Βαρκελώνης και του Cap de Creus, της έδρας του Ιδρύματος Bulli, και είναι παντρεμένος από το 2002 με την Isabel Pérez Barceló, μέλος του ιδρύματος και πιστή ακόλουθό του. Τον συνοδεύει όπου πηγαίνει και λειτουργεί ως μεταφράστριά του, καθώς μιλάει μόνο ισπανικά και καταλανικά.
Το
ζευγάρι δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, καθώς
ήταν δύσκολο να συνδυάσουν την οικογενειακή
ζωή με μια δουλειά σαν τη δική του.
«Σκεφτήκαμε να κάνουμε παιδιά, αλλά
έπρεπε να αποφασίσουμε. Η καριέρα μου
ήταν πολύ απαιτητική» έχει δηλώσει ο
Φερράν Αντριά σε συνέντευξή του στο
Vanitatis.
Πηγή