Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Σάλος με ζωολογικό κήπο που τάισε το κρέας καμηλοπάρδαλης στα λιοντάρια -Σόκαρε η φωτογραφία

Ένας ζωολογικός κήπος που τάισε αγέλη σαρκοφάγων ζώων με μια από τις αγαπημένες του καμηλοπαρδάλεις (αφού πέθανε) υπερασπίστηκε αυτή την ενέργεια με το επιχείρημα ότι «αυτό θα συνέβαινε στη φύση».

Ο ζωολογικός κήπος της Οστράβα στην Τσεχία κατακλύστηκε από παράπονα μετά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της φωτογραφίας ενός λιονταριού που έτρωγε ένα κομμάτι μιας καμηλοπάρδαλης, μαζί με την είδηση ότι η ηλικιωμένη καμηλοπάρδαλη Ρότσιλντ, 19 ετών, είχε υποβληθεί σε ευθανασία γιατί ήταν άρρωστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Šárka Nováková δήλωσε: «Η καμηλοπάρδαλη έπεσε κάτω, ανέπνεε βαριά και δεν ξανασηκώθηκε. Όλα έδειχναν καρδιακή ανεπάρκεια. Λόγω της γενικής κατάστασης, της υποξίας, της ηλικίας και του στρες του ζώου, προχωρήσαμε στην ευθανασία του».

Ο ζωολογικός κήπος έγραψε επίσης στο Facebook: «Το κρέας από το ζώο, βάρους άνω των 300 κιλών, χρησιμοποιήθηκε ως τροφή για οικόσιτα ζώα και άλλα σαρκοφάγα, όπως θα συνέβαινε στη φύση».

Σάλος με τη φωτογραφία με το λιοντάρι που τρώει την καμηλοπάρδαλη

Η ανάρτηση γρήγορα προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις και πλήθος σχολίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολύ λυπηρό… ακόμα και αν είναι ο νόμος της φύσης, η φωτογραφία είναι εκτός τόπου και χρόνου…».

Ένας άλλος έγραψε: «Δεν θεωρώ την επιλογή της φωτογραφίας την πιο χαρούμενη. Μήπως κάποιο ωραίο στιγμιότυπο με την ίδια καμηλοπάρδαλη να περπατάει ευτυχισμένη στον ζωολογικό κήπο; Όταν γράφουμε για το θάνατο ενός ανθρώπου, βάζουμε μια ωραία φωτογραφία του ανθρώπου ζωντανού, όχι πώς βγαίνουν τα σκουλήκια από τα μάτια του…. γιατί είναι και αυτό φυσικό, σωστά;».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου έγραψε: «Η καμηλοπάρδαλη ήταν ήδη μεγάλη, ήταν 19 ετών. Στη φύση, η ηλικία των αυτών των ζώων μπορεί να είναι κοντά στα 20 χρόνια. Υπό ανθρώπινη φροντίδα, φθάνουν συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, τα ζώα συχνά ξεπερνούν τα 20 έτη. Η καμηλοπάρδαλη ήταν υγιής, μέχρι που μετά την κατάρρευσή της διαπιστώθηκε ότι είχε ασθενική καρδιά. Της έκαναν ευθανασία και στη συνέχεια την τάισαν στα άλλα ζώα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο νεαρές καμηλοπαρδάλεις, μία αρσενική και μία θηλυκή. Η αναπαραγωγή θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σίγουρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι η ζωή» -Τα σχόλια χρηστών που στήριξαν τον ζωολογικό κήπο

Υπήρξαν πάντως και κάποιοι που βρήκαν την όλη διαδικασία ως κάτι το φυσιολογικό.

«Αυτή είναι η ζωή, τι νομίζετε ότι κάνει ένα λιοντάρι για να ζήσει;», έγραψε κάποιος, ενώ άλλος πρόσθεσε: «Η καμηλοπάρδαλη έζησε μια καλή ζωή, ακόμη και σε αιχμαλωσία. Είναι καλό που το κρέας χρησιμοποιήθηκε».

«Η σωστή απόφαση, τουλάχιστον χρησιμοποιήθηκε. Απλώ, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να βγάλουμε μια φωτογραφία ενός λιονταριού χωρίς ένα κομμάτι καμηλοπάρδαλης. Οι άνθρωποι διαβάζουν τα σχόλια, δεν χρειάζεται να το δουν όλοι», έγραψε κάποιος άλλος.

«Υπέροχο που ο ζωολογικός κήπος μπορεί να δείξει στο κοινό την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε για τίποτα! Δυστυχώς, η Disney συνήθως πρωταγωνιστεί, οπότε ο κόσμος χάνει την έννοια της πραγματικότητας….», έγραψε κάποιος ακόμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καμηλοπαρδάλεις του Ρότσιλντ ζουν κανονικά 10-15 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία περίπου 25 χρόνια.

Είναι το δεύτερο πιο απειλούμενο υποείδος καμηλοπάρδαλης, ενώ μόνο μερικές εκατοντάδες βρίσκονται πλέον στη φύση στην Κένυα και την Ουγκάντα.


Πηγή