Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ρώμη η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Πολωνίας, και Γαλλίας, με κύριο θέμα το μεταναστευτικό, την πρόληψη της τρομοκρατίας και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας της Ένωσης , Τζούλιαν Κίνγκ, ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών ( η χώρα του ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης) καθώς και o υπουργός Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά την παρέμβασή του, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «μόνον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει ποιος εισέρχεται εντός των συνόρων της, διότι είναι κάτι που δεν αποφασίζουν οι διακινητές, αλλά ούτε οι τρομοκράτες και οι παράτυποι μετανάστες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όλα τα μέτρα που προτείνονται από την Επιτροπή σε σχέση με το μεταναστευτικό είναι διασυνδεδεμένα: η πολιτική ασύλου, η πολιτική των επιστροφών, η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή και η συνεργασία με τις τρίτες χώρες». Επίσης, κύρια έμφαση, όπως είπε επίσης ο κύριος Αβραμόπουλος, δίδεται στην συνολική πολιτική για την ασφάλεια. Σημαντικό στοιχείο της οποίας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών.
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο επεσήμανε ότι «με την πολιτική και νομική της υπόσταση, αν το επιθυμεί, η Ευρώπη, μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και το προσφυγικό με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης».
«Στηρίζουμε την συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής μεταναστών στην Αφρική, την διάσωση ανθρώπινων ζωών στην θάλασσα αλλά και τον έλεγχο των παράτυπων ρευμάτων μετανάστευσης. Όσο για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών νομίζω ότι φτάνει κάποια αχτίδα φωτός, μέσα στο σκοτάδι των τελευταίων εβδομάδων», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε, παράλληλα, ότι σήμερα στην Ρώμη συζητήθηκε η υιοθέτηση μηχανισμών που να επιβραβεύουν τις χώρες διέλευσης και καταγωγής των μεταναστών που συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η δυνατότητα εξέτασης αιτήσεων παροχής ασύλου όταν οι αιτούντες βρίσκονται , ακριβώς, στις χώρες, καταγωγής ή διέλευσης. Οι υπουργοί Εσωτερικών των επτά χωρών που συνομίλησαν στην ιταλική πρωτεύουσα, μαζί με τους ευρωπαίους επιτρόπους στάθηκαν, επίσης, στην ανάγκη πρόληψης του θρησκευτικού εξτρεμισμού, μέσω στενής συνεργασίας με τις ισλαμικές κοινότητες και τους θρησκευτικούς εκπροσώπους τους. Ειδικό βάρος, τέλος, δόθηκε και στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, υιοθετώντας μια προσέγγιση συστημικής πρόληψης.
Όπως γράφει, τέλος, στην προσωπική του ιστοσελίδα ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, «οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν σήμερα να αυξηθεί, τους ερχόμενους μήνες, ο αριθμός των επαναπατρισμών των οικονομικών, παράτυπων μεταναστών, στις αφρικανικές χώρες».
Πηγή