Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Αγρια σύγκρουση χθες στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις -«Τίποτα νέο, κανένα στοιχείο», σχολίαζαν από την κυβέρνηση

Με την ψήφιση, σήμερα τελικά, του νομοσχεδίου για την λειτουργία της ΕΥΠ και τις νόμιμες επισυνδέσεις, λήγει για την κυβέρνηση η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Τον λόγο έχει πλέον έχει η Δικαιοσύνη, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες, θα κρίνει αν είναι αληθείς και θα αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της σε θεσμικό επίπεδο φέρνοντας ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που διορθώνει κενά και προβλήματα χρόνων που ήρθαν στην επιφάνεια με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με βασικό ζητούμενο την εναρμόνιση της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ η Δικαιοσύνη να είναι αυτή που θα εξετάσει τα όσα έγιναν στο παρελθόν ώστε να μην μείνει καμία σκιά.

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να βουλιάξει την πολιτική αντιπαράθεση στη λάσπη»

Η γεμάτη ένταση χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όμως, κατέστησε σαφές ότι το θέμα δεν θεωρείται λήξαν για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές συντηρώντας την υπόθεση των παρακολουθήσεων «με στόχο να βουλιάξει την πολιτική αντιπαράθεση στη λάσπη». Διότι, η συζήτηση και υψηλούς τόνους είχε και βαριές κατηγορίες και σκληρές εκφράσεις, αλλά, απουσίαζαν τα στοιχεία. Ουδέν νεότερο κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο που να επιβεβαιώνει τα όσα κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπως σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, όπως λένε, αναπαρήγαγε όσα γράφει ο κ.Βαξεβάνης με τον πρωθυπουργό να μιλά για ταύτιση των δύο και να ρωτά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής αν προσκόμισε νέα στοιχεία όταν επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Περνά στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Από τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης προκύπτει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον χρειαστεί να περάσει στην αντεπίθεση μεταφέροντας την συζήτηση στα έργα και τις ημέρες της περιόδου 2015 – 2019. Επέμεινε στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με τις οποίες έγινε απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής και αποποινικοποιήθηκε η εμπορία και κατοχή κατασκοπευτικών υλικών.

«Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016, όπως έχει αποδειχθεί; Για πείτε μας εσείς για το 2016, εσείς κυβερνούσατε. Δεν θα ξέρω εγώ», ρώτησε ο κ πρωθυπουργός τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Μήπως χρησιμοποιήθηκε και για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Και να ρωτήσω και κάτι ακόμα: Γιατί αλλάξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ προκειμένου να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις;».

Επίσης, αντέστρεψε το ερώτημα του κ. Τσίπρα και τον κάλεσε επανειλημμένα να απαντήσει αν επί των ημερών του είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που αφορούσαν πολιτικούς δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές. «Πρόκειται για αμείλικτα ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν έλαβε καμία απάντηση», λένε από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει, όμως, απάντηση και στο αν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν πληροφορίες ή στοιχεία ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε και ο καπνός που βγήκε χθες κρύβει και φωτιά για την αξιωματική αντιπολίτευση.


Πηγή