Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Βαρβιτσιώτης: Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας -Μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού

«Ο αναθεωρητισμός και οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν έχουν θέση στην περιοχή», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπόγιαν Μάριτσιτς στην Αθήνα.

«Οποιαδήποτε πιθανή τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι μόνο απαράδεκτη και καταδικαστέα, αλλά θα βρει το ελληνικό έθνος ενωμένο στην αντιμετώπιση της αναθεωρητικής αντίληψης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

«Οι καταδίκες που έρχονται από όλο τον κόσμο για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να καταδείξουν στην ‘Αγκυρα ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά».

Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να θωρακιστεί θεσμικά με ισχυρούς κανόνες διαφάνειας και αυστηρούς ελέγχους

Βαρβιτσιώτης: Οι τουρκικές διεκδικήσεις στερούνται νομικής βάσης -Δεν χωρά αναθεωρητισμός στη σύγχρονη εποχή

Βαρβιτσιώτης: Πιο σημαντική η διεύρυνση της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να καλωσορίσει και να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ», ενώ υπενθύμισε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή ξεκίνησε το 2003 στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης με την Ελλάδα να «έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει αυτή την πολιτική».

Η διεύρυνση είναι ακόμη πιο σημαντική, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός «μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αιματοχυσία που ακολούθησε».

«Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η σταθερότητα στην περιοχή σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην ενέργεια, γι’ αυτό και εργαζόμαστε από κοινού για την ανάπτυξη των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε.

«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα στηρίζει την ενεργειακή ανάγκη της Βόρειας Μακεδονίας με την εξαγωγή σημαντικής ποσότητας λιγνίτη στη Βόρεια Μακεδονία για να ξεπεραστεί ο δύσκολος φετινός χειμώνας».

«Συνολικά, η ενεργειακή μας πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών.

Σημείωσε δε πως οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για την ανάπτυξη αγωγών και διασυνδέσεων μεταξύ τους για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βαρβιτσιώτης: Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται με την καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών

Επεσήμανε δε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται με την καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και η πιστή εφαρμογή της συμβολίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες.

Κατέληξε πως η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για την ένταξή τους στην ΕΕ και τη διασφάλιση της δυνατότητας οικονομικής ανάπτυξης μέσω της παροχής ενεργειακής συνδεσιμότητας και άλλων επενδύσεων.

Μ. Μάριτσιτς: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων

Η Ελλάδα στηρίζει τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στις επιδιώξεις τους για την ευρωπαϊκή πορεία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξή μας στην ΕΕ και έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη γιατί η υπόσχεση δόθηκε στη Θεσσαλονίκη 30 χρόνια και ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον».

Όπως τόνισε, η επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της καλλιέργειας των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που έδειξαν ότι ξέρουν πώς να ξεπερνάμε τις διαφορές», σημείωσε. «Είμαστε πραγματικοί φίλοι και εταίροι με ανοιχτές συζητήσεις».

«Είχαμε μια ταραχώδη και δύσκολη χρονιά πίσω μας, η οποία άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Η γαλλική πρόταση δημιούργησε μια νέα δυναμική στην περιοχή», επεσήμανε και εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κοινοβούλιο της χώρας του θα εγκρίνει με πλειοψηφία 2/3 τις συνταγματικές τροποποιήσεις που έχει ζητήσει η Βουλγαρία.

Ακόμη υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συνεργασία και μεγαλύτερη παρουσία ελληνικών επενδύσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Τόνισε ότι τα Σκόπια στηρίζουν τις στρατηγικές υποδομές που γίνονται στην Ελλάδα και προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είμαστε ευτυχείς που το 2019 έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα σε αυτό το πλαίσιο και μπορούμε να μάθουμε πολλά από την Ελλάδα», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, επεσήμανε ότι «η Βόρεια Μακεδονία ήταν πάντα υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου, τηρεί και σέβεται το διεθνές δίκαιο».


Πηγή