Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Βορίδης: «Πώς θα δοθεί το μπόνους παραγωγικότητας και τι αλλάζει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων»

Τα βήματα για την χορήγηση του μπόνους παραγωγικότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων περιέγραψε ο Μάκης Βορίδης.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου (σ.σ. περιλαμβάνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο και είναι αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση) που φέρει τον τίτλο «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα», αυτό θα ψηφιστεί στη Βουλή αρχές Ιουνίου. Θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, το οποίο είναι σε πιλοτική μορφή. Στο πλαίσιο της ΚΥΑ θα τεθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι και εν συνεχεία θα υπάρχει η αξιολόγηση ως προς την εκπλήρωσή τους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το μπόνους, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, θα έχει δοθεί φέτος με προτεραιότητα να δίνεται στους περίπου 6.000 υπαλλήλους που σχετίζονται με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και στους οποίους θα κατανεμηθούν 10 εκατ. ευρώ. Ποσό 20 εκατ. ευρώ είναι η φετινή δαπάνη για το μπόνους στους υπαλλήλους, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε υπαλλήλους που εμπλέκονται με την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.

Ο αριθμός των υπαλλήλων που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση των στόχων και άρα θα είναι δικαιούχοι της πρόσθετης ανταμοιβής θα καθορίζεται με απόφαση των προϊσταμένων των διευθύνσεων του κάθε φορέα.

Σημειώνεται ότι η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμη η νομοθεσία με την οποία θα ρυθμίζεται η συνολική εφαρμογή του μέτρου σε όλο το Δημόσιο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση σχετικής μελέτης καθώς -όπως είπε ο υπουργός- το μπόνους θα έχει αρκετές διακυμάνσεις και ιδιαιτερότητες ανά φορέα.

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, το οποίο αφορά περίπου 200.000 υπαλλήλους και 15.000 προϊσταμένους, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους υπαλλήλους που υστερούν, για τους οποίους προβλέπεται η βελτίωσή τους κυρίως μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων. Για τους απλούς υπαλλήλους η βαθμολογία καταργείται, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε προσχηματική με το 97% εξ αυτών να αξιολογούνται ως τουλάχιστον «πολύ επαρκείς», με βαθμολογία άνω του 75 (με άριστα το 100), ενώ πάνω από το 50% ήταν οι άριστες αξιολογήσεις (κατηγορία βαθμολογίας 90-100).

Από το νέο έτος, οπότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οι αξιολογούμενοι θα κρίνονται από τον άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενό τους με βάση εννέα συγκεκριμένες δεξιότητες: α) πολιτοκεντρικότητα, β) ομαδικότητα, γ) προσαρμοστικότητα, δ) προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, ε) οργάνωση και προγραμματισμός, στ) επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, ζ) επαγγελματισμός και ακεραιότητα, η) διαχείριση γνώσης και θ) ηγετικότητα.

Οι προϊστάμενοι από την πλευρά τους θα βαθμολογούνται από το 1 έως το 5 με βάση τις δεξιότητές τους (40% της συνολικής βαθμολογίας), την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο οργανική μονάδας (50%) και την αξιολόγηση που θα του κάνουν επώνυμα οι υφιστάμενοί του.

Για να μη μείνει το νέο σύστημα κενό γράμμα, θεσμοθετείται ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού ο οποίος παρέχει συμβουλές σε όλα τα υπουργεία και τις δομές του Δημοσίου για να παρακολουθεί και να βοηθάει στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου.


Πηγή