«Έστω και χθες περίμενα να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό μία συγγνώμη», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με τη διαχείριση από την κυβέρνηση της τραγωδίας στο Μάτι και τις εξαγγελθείσες από τον πρωθυπουργό δράσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.
«Η συγνώμη σημαίνει επίγνωση λαθών, ότι ξέρουμε τι συνέβη και με μία συγνώμη απλώς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτό που συνέβη», επισήμανε η κ. Βόζεμπεργκ και πρόσθεσε: «Καλές οι εξαγγελίες των μέτρων, όμως ήταν κάτι το οποίο δεν γνώριζε η κυβέρνηση; Τρεισήμισι χρόνια κυβερνά, τι έκανε στη βάση της αντιμετώπισης τέτοιων τραγικών καταστάσεων; […] Είδαμε ότι γίνονται επικοινωνιακές κινήσεις του τύπου απομάκρυνσης του επικεφαλής της Πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας. Είναι επιχειρησιακό μόνο το λάθος που έγινε; Υπήρξε κάποιο σχέδιο που δεν το αντιληφθήκαμε, υπήρξε συντονισμός μεταξύ ων συναρμόδιων υπηρεσιών;».
Παρατήρησε, δε, ότι «όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη σημαίνει ότι παραιτείσαι ή αποπέμπεις εκείνους τους αξιωματούχους- υπουργούς, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητα στη διαχείριση του θέματος, για να αποδείξεις στους πολίτες ότι, από τη μια αντιλαμβάνεσαι τα λάθη και από την άλλη πραγματικά προβαίνεις σε ενέργειες, οι οποίες τουλάχιστον να δίνουν μια ελπίδα στους πολίτες, ότι αν μη γένοιτο συμβεί μια καινούρια τέτοια συγκυρία, θα υπάρξει μία σοβαρή αντιμετώπιση και κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν το είδαμε».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά της αυθαίρετης δόμησης, η ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «η άναρχη δόμηση στη χώρα μας είναι σε πάρα πολλά επίπεδα και σε πάρα πολλές εκτάσεις», όμως «μιλούμε για μία κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι βγήκε -πέραν των άλλων ανατροπών και κυβιστήσεων- με το γενικό σύνθημα “θα τα αλλάξω όλα” και όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτε, αλλά επικαλείται μόνο τις ευθύνες του παρελθόντος».
Ερωτηθείσα, εξάλλου, για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία την επομένη της εξόδου από το πρόγραμμα, επισήμανε: «Εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι με ένα μαγικό ραβδάκι ξαφνικά θα ανατρέψουμε το δυσάρεστο σκηνικό της οικονομίας και της θεσμικής έκπτωσης που υπάρχει στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε κοστολογημένες προτάσεις, απόλυτα μετρημένες, υλοποιήσιμες».
«Προσδοκούμε», συνέχισε η ευρωβουλευτής, «σε μία αυτοδυναμία, στην οποία, όπως έχει πει ο πρόεδρος, θα είμαστε ανοιχτοί σε διεύρυνση, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνοι που θα προστρέξουν να συνεργαστούν με μια κυβέρνηση ανάπλασης, αναμόρφωσης του κράτους θα ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες μας».
Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση γύρω από την εκλογή των ευρωβουλευτών μέσα από λίστα ή με σταυρό στις επόμενες ευρωεκλογές ανέφερε: «Το να επιστρέψουμε στη λίστα είναι ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα. Αυτή τη φορά εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας 21 αντιπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας με την επιθυμία και την ψήφο του ελληνικού λαού».
localStorage.clear();
Πηγή