Παρασκευή , 24 Ιανουάριος 2025

Γεροβασίλη για Novartis: Σκάνδαλο χωρίς πρόσωπα δεν υπάρχει

«Σκάνδαλο ορφανό δεν υπάρχει. Σκάνδαλο χωρίς πρόσωπα δεν υπάρχει. Και τα πολιτικά πρόσωπα μπορεί να έχουν πολιτική ή ποινική ευθύνη», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ και πρόσθεσε, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis: «Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο ελληνικό λαό να μην κουκουλώνουμε και να μην συγκαλύπτουμε. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολλά εξαιτίας των πάρτι στην υγεία, στα εξοπλιστικά κ.λπ.».

Υπογράμμισε ότι «η προανακριτική επιτροπή θα διερευνήσει αν έχει αρμοδιότητα η βουλή και αν έχει, θα συνεχίσει με τον τρόπο που προβλέπεται. Αν δεν έχει αρμοδιότητα με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τότε θα παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη».

Η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «αν εμείς δεν κάναμε τίποτα, αυτό θα σήμαινε συγκάλυψη, επομένως ήταν μονόδρομος να ακολουθηθούν τα βήματα που ακολουθήθηκαν». Αναφερόμενη στην ύπαρξη 10 καλπών, είπε ότι κι αυτό ήταν μονόδρομος «διότι τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους. Αν η κάλπη ήταν μια ή θα ψήφιζαν και για τον εαυτό τους, που δεν το δικαιούνται, ή δεν θα ψήφιζαν. Αυτό καταργεί το απόρρητο της διαδικασίας. Είναι αντιθεσμικό. Οπότε επιλέχθηκε αυτό που παγίως έχει ακολουθήσει η Βουλή και σε άλλες διαδικασίες παλιότερα».

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σημείωσε ότι «δεν είμαστε εμείς που ακολουθούμε εμφυλιοπολεμικές τακτικές, ούτε πρακτικές της κουκούλας. Θα ήθελα να ακούσω από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης και να δεχθούν ότι υπήρξαν πολιτικές ευθύνες. Αν υπάρχουν και ποινικές (ευθύνες,) θα διερευνηθούν. Τα κόμματα που έφεραν τη χώρα εδώ οφείλουν να πουν στον ελληνικό λαό ότι παίρνουν την πολιτική ευθύνη».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να διερευνηθεί η υπόθεση και δεν θέλει να καλύψει τις ευθύνες κανενός. «Η κυβέρνηση έκανε έναν άστοχο και μικροκομματικό χειρισμό, επιβλαβή και για την ίδια και για τη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε παπά και πάει να θάψει πέντε-έξι. Στο τέλος θα πέσει ο ίδιος μέσα στο λάκκο που σκάβει».

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις υπουργών και αντιθεσμικές ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «οι μάρτυρες είναι μάρτυρες γνώμης, κι όχι γνώσης». «Όλα αυτά δείχνουν μεθόδευση, και πέραν της μεθόδευσης καταλήγουν στο να έχουμε μια διαδικασία όπου οκτώ πολιτικοί με διακεκριμένη πορεία κατηγορούνται για κάτι το οποίο είναι εικασία τριών μαρτύρων».

Ερωτηθείσα για την υπόθεση των βλημάτων που επρόκειτο να πωληθούν στη Σαουδική Αραβία, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «η κυβέρνηση δεν θα βάλει αναχώματα για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια». Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η ΝΔ δέχθηκε όλες τις προτάσεις για εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά. «Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλα στο φως, θα πρέπει να δεχθεί να γίνει εξεταστική επιτροπή για τον κ. Καμμένο και τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας και θα πρέπει να δεχθεί να γίνει εξεταστική επιτροπή για τον κ. Κουρουπλή που είναι μέσα στη δικογραφία», επέμεινε.

Ερωτηθείσα για την προκλητικότητα της Τουρκίας, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, το θαλάσσιο δίκαιο και τη συνθήκη της Λοζάνης. «Εμείς το αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις παραβιάσεις», σημείωσε.

Για την πΓΔΜ, είπε ότι είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ονόματος με τρόπο αμφίπλευρα επωφελή: «αν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα θα γίνει αυτό που φοβούνται και αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν στο συλλαλητήριο. Θα κατοχυρωθεί το όνομα Μακεδονία».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για το ίδιο ζήτημα είπε ότι «θέλουμε μια λύση-πακέτο, που να αντιμετωπίζει το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μακεδονικό έθνος». Και σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος χθες στη βουλή πέρα από το ότι εξέφρασε τη διαφωνία του με τη κυβέρνηση, προέβλεψε ότι δεν θα έρθει συμφωνία».

Για την οικονομία η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι η αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται, το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και σήμερα μιλάμε για την έξοδο από την σκληρή επιτροπεία. «Τον Μάρτιο θα έχουμε το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους, τον Απρίλιο θα έχουμε το δικό μας σχέδιο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μετά τα μνημόνια», πρόσθεσε, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ότι «μετά από ένα τσουβάλι μέτρα, δεν φτάνουμε ούτε εκεί που ήμασταν το 2014. Μετά το τρίτο μνημόνιο και τις δεσμεύσεις για ένα τέταρτο ουσιαστικά μνημόνιο, η κυβέρνηση κρατάει ακόμη τα capital controls. Δεν τα αίρει διότι δεν έχει αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, κι αυτό είναι ενδεικτικό και της αποτυχίας της κυβέρνησης αλλά και του ότι δεν έχουν δημιουργηθεί προοπτικές για το μέλλον. Έχουμε το πρωτάθλημα Ευρώπης στα κόκκινα δάνεια, έχουμε πάνω από τους μισούς Έλληνες να χρωστούν στην εφορία, 3 στα 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν μηδενική απορρόφηση, κατρακυλάμε στην ανταγωνιστικότητα, το 2016 είχαμε χαμηλό εικοσαετίας στις επενδύσεις», απαρίθμησε και πρόσθεσε «με τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα υπονομεύονται οι προσπάθειες της ίδιας της κυβέρνησης. Διότι ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας είναι βασική προϋπόθεση για προχωρήσει η χώρα. Όμως η κυβέρνηση νοιάζεται για τις δημοσκοπήσεις και τις ψήφους. Στο τέλος θα χάσει και τις ψήφους και θα έχει οπισθοδρομήσει τη χώρα».

localStorage.clear();


Πηγή