Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Γιατί δείχνει να «φρενάρει» η διαδικασία του Brexit

Παρότι στην πρώτη διαπραγμάτευση για το Brexit, ανάμεσα στα κλιμάκια Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ με επικεφαλής τους Ντέηβιντ Ντέιβις και Μισέλ Μπαρνιέ, υπήρχε η προσδοκία για «σημαντική πρόοδο» και η συνέχεια τοποθετήθηκε χρονικά στον Οκτώβριο, αυτό φαίνεται να παίρνει αναβολή ενδεχομένως έως τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το δίκτυο Skynews, υπουργοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες εκτιμούν, σε ιδιωτικές επαφές τους, πως η πρόοδος έως το επόμενο βήμα μπορεί να μην γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, πως θα μείνει λιγότερο από ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πηγές του Sky λένε πως παίζει ρόλο το timing των γερμανικών εκλογών, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ. Κάποιοι στη βρετανική κυβέρνηση θεωρούν πιθανό η Γερμανίδα καγκελάριος να συνασπιστεί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση οι συνομιλίες θα γίνουν πιο εύκολες.

Στις Βρυξέλλες, ο ανώτατος διαπραγματευτής για την ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται να δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η εκτίμηση για «σημαντική πρόοδο» στην πρώτη φάση των συνομιλιών δεν είναι και τόσο ρεαλιστική. Αυτό αποδόθηκε στην άρνηση των Βρετανών διαπραγματευτών να δεσμευτούν με επίσημη ανταπόκριση στις χρηματικές απαιτήσεις της ΕΕ για τον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit, που τοποθετείται έως και στα 50 δισεκατομμύρια λίρες.

Πρόοδος και πιο συντεταγμένες διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έγιναν στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιοποίησε τη θέση του για το σύνορο της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που αναμένεται να κάνει και η ΕΕ στις αρχές του επόμενου μήνα.

Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή «στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος» είναι η θέση στην οποία θα επιμείνει η βρετανική κυβέρνηση, θέλοντας να διασφαλίσει ότι πρόσωπα και αγαθά θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν ελεύθερα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Περί τους 30.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα μήκους 500 χιλιομέτρων χωρίς τελωνεία ή ελέγχους των υπηρεσιών μετανάστευσης. Το καθεστώς αυτό θέτει σε δοκιμασία τους διαπραγματευτές που καλούνται να βρουν τρόπους για την εφαρμογή περιορισμών χωρίς να προκαλέσουν εντάσεις σε μία περιοχή όπου 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής που είναι γνωστή ως The Troubles πριν από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει σε έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα ότι επιθυμεί σύνορα χωρίς «φυσική υλική υποδομή και συνοριακά φυλάκια» με το επιχείρημα ότι οι νέοι τελωνειακοί κανόνες που θα ισχύσουν μετά το Brexit θα επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

localStorage.clear();


Πηγή