Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

«Γκρίνια» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κουφοντίνα και ταυτότητες

Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα έχει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο, η οποία δόθηκε τη Τετάρτη στη δημοσιότητα και καταγράφει τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής πληροφοριών και εκπαίδευσης.

Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα της ασφάλειας από τη προσφυγική κρίση, η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο».

Ειδικότερα για τη χώρα μας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και μιας σειράς άλλων διακρατικών συμφωνιών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται άμεσα με τη τρομοκρατία.

Παρόλο που επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων σημαντικών τρομοκρατών, η έκθεση αναφέρει την παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως σημειώνει, παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες, η έκθεση απαριθμεί ορισμένες «μικρής κλίμακας επιθέσεις», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις και είχαν ως βασικό στόχο κυβερνητικά κτήρια και αξιωματούχους καθώς και Ευρωπαίους πιστωτές.

Η απουσία σύγχρονων προδιαγραφών στις ελληνικές ταυτότητες φαίνεται πως είναι η αχίλλειος πτέρνα στις επιδόσεις της χώρας, καθώς η έκθεση σημειώνει πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλαστογραφία. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές θέσπισαν το 2015 ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των μητρώων και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα.

localStorage.clear();


Πηγή