Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Γ. Τσίπρας: Καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα

Τη σημασία της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τους τομείς στους οποίους καταγράφεται ενδιαφέρον για επενδύσεις, αναδεικνύει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

«Καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα. Σημαίνει ότι παύει το καθεστώς της επιτροπείας και αποκτούμε τον έλεγχο της οικονομικής μας πολιτικής, έστω και με τον στενό κορσέ των πλεονασμάτων του 3,5% μέχρι το 2022. Δεν υπαγορεύονται πλέον από τους δανειστές μας νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας κι έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί με την κοινωνία όρθια, χωρίς όξυνση των ανισοτήτων και με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη σημερινή. «Η οικονομία αναπτύσσεται ήδη για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί για περισσότερα από δέκα χρόνια» παρατήρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ανοδική πορεία των δεικτών των επενδύσεων και των εξαγωγών θα ενισχυθεί περαιτέρω από την έξοδο στις αγορές και την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, βασικός πυρήνας του οποίου, όπως υπογράμμισε, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω συγκεκριμένων μέτρων για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, διευκόλυνσης της εξαγωγικής και της επενδυτικής δραστηριότητας και δημιουργίας ενός σταθερού και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και της στρατηγικής θέσης της χώρας.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας προέταξε πως «μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον μέλημα της κυβέρνησης είναι με στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών, να δοθούν οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, να μειωθεί περισσότερο η ανεργία, με τη δημιουργία νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης, να συνεχισθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας και να ανακτηθεί όσο το ταχύτερο το καταστραμμένο από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού τόνισε πως αναπτύσσεται ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και κινητικότητα ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Ειδικότερα, είπε πως το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον τουρισμό, στο real estate, στα logistics, τον αγροδιατροφικό τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Επίσης, προσδιόρισε ως πρόκληση για την ελληνική οικονομία την αντιμετώπιση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. «Στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική έχουμε βάλει ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025. Αυτή η αύξηση πρέπει να συνδυαστεί και με υποκατάσταση εισαγωγών∙ συγκεκριμένες δράσεις ήδη υλοποιούνται όπως δράσεις για τη σύνδεση Τουρισμού-Βιομηχανίας-Αγροδιατροφής» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έκανε η Ελλάδα μέχρι την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε μια νευρική αλλά μια σοβαρή στάση, δεν παζάρεψε, διεθνοποίησε το ζήτημα και και την ίδια στιγμή «δεν σταμάτησε ούτε για λίγο να δείχνει στη γείτονα χώρα ότι επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας, που βέβαια περνούσαν μέσα» από αυτό το ζήτημα.

localStorage.clear();


Πηγή