Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Δέσμευση του Γ. Σταθάκη για συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο LNG στην Αλεξανδρούπολη

Στη στρατηγική αλλά και οικονομική σημασία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, στάθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο 1st Oil & Gas Forum που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός επισήμανε πως για την ελληνική κυβέρνηση αυτό το έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συμμετάσχει μέσω της ΔΕΠΑ, η οποία θα βάλει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του έργου.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Σταθάκης τόνισε πως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB) και το LNG Αλεξανδρούπολης μπορεί να είναι ανεξάρτητα έργα αλλά συγχρόνως είναι συμπληρωματικά καθώς το ένα υποστηρίζει το άλλο και το υπουργείο ενισχύει μαζί αυτές τις ενέργειες.

«Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μετασχηματισμού που συμβαίνει στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

Για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός είπε πως «δημιουργεί πολύ μεγάλη ευελιξία στις προμήθειες του συστήματος και διασφαλίζει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές για τροφοδοσία του συστήματος. Προχωρούμε με ισχυρές δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα υπάρξουν γρήγορα πολύ θετικές εξελίξεις».

Ο κύριος Σταθάκης στάθηκε στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας αλλά και τη σημασία που έχουν οι συνεργασίες με τη Βουλγαρία και τη Σερβία, βάζοντας τη χώρα μας ακόμη πιο δυνατά στη σκακιέρα της ενέργειας.

feeuhi2
Η υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούτσκα Πέτκοβα

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούτσκα Πέτκοβα και ομόλογού της από τη Σερβία, Αλεξάνταρ Άντιτς. Η κυρία Πέτκοβα επισήμανε αρχικά τη μεγάλη σημασία που έχει η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο. «Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την πολιτική βούληση αλλά και την απαραίτητη ενεργειακή αλληλεγγύη στην κατασκευή έργων υποδομής φυσικού αερίου και διασυνδέσεων», είπε αρχικά.

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα εργάζονται ενεργά σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας. Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα βοηθήσουν τη Βουλγαρία την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια», πρόσθεσε η Πέτκοβα.

feeuhi3
Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς

Από την πλευρά του, ο υπουργός ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς στάθηκε και αυτός στη στρατηγική σημασία του έργου. Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και όπως είπε ο κύριος Άντιτς, η χώρα του είναι έτοιμη να δουλέψει και συνεργαστεί, με γοργούς ρυθμούς, για την υλοποίηση των τριών έργων (οι υπουργοί αναφέρθηκαν και στη μεγάλη σημασία της διασύνθεσης Βουλγαρίας-Σερβίας IBS).

Έτσι, όπως είπε, θα δημιουργηθούν άμεσα οι ενεργειακοί διάδρομοι φυσικού αερίου μεταξύ Αλεξανδρούπολης (Ελλάδας), Βουλγαρίας και Σερβίας και θα επωφεληθούν όλοι στα Βαλκάνια καθώς θα υπάρξει διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειας κάτι που θα φέρει χαμηλότερο κόστος.

localStorage.clear();


Πηγή