Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Δεύτερος γύρος εκλογών στην Τουρκία: Απόλυτο φαβορί ο Ερντογάν, τα «λάθη» του Κιλιτσντάρογλου

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία φαίνεται πως είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις κάλπες να ανοίγουν σε λίγες ώρες.

Αντίπαλός του είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ωστόσο φαίνεται να μην καταφέρνει να απομακρύνει τον Ερντογάν από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 20 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Τουρκίας.

«Τα
πλεονεκτήματα του Ερντογάν από την
κατοχή του αξιώματος του επέτρεψαν να
προηγηθεί στον πρώτο γύρο και τα ίδια
πλεονεκτήματα θα τον βοηθήσουν να φτάσει
στη γραμμή του τερματισμού» δηλώνει
στο Politico,
o Soner
Çağaptay, διευθυντής του τουρκικού
ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο
Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν έχει σαφώς το πάνω χέρι σε μια εξαιρετικά πολωτική αναμέτρηση, η οποία διεξάγεται με φόντο τις καταστροφές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός που υπέστη η Τουρκία τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μοιάζει καταδικασμένη, παρόλο που μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου, η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση των ψηφοφόρων και την οικονομική ανάκαμψη.

Το κύριο θέμα της αμφίρροπης κούρσας ήταν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν, που οδήγησαν σε υψηλό πληθωρισμό και σε πτώση της τουρκικής λίρας.

Οι επικριτές του Ερντογάν λένε επίσης ότι έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία της χώρας του και απεικονίζουν την ψηφοφορία της Κυριακής (27/5), ως ενδιάμεσο σταθμό για μια πιο αυταρχική διακυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κέρδισε την ψηφοφορία του πρώτου γύρου με 49,5% και 27 εκατομμύρια ψήφους – 2,5 εκατομμύρια περισσότερες από τον αντίπαλό του. Ο συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα του AK εξασφάλισε επίσης τον έλεγχο του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η στροφή του Κιλιτσντάρογλου προς μια πιο εθνικιστική πολιτική – Τον βοήθησε ή όχι;

Στον απόηχο του πρώτου γύρου, στον οποίο ο Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε 45%, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έκανε στροφή προς μια πιο εθνικιστική πολιτική, συνάπτοντας συμφωνία με τον ακροδεξιό πολιτικό και πρόεδρο του Κόμματος της Νίκης Ουμίτ Οζντάγκ και υποσχόμενος την απέλαση εκατομμυρίων Σύρων και Αφγανών προσφύγων από την Τουρκία.

Στις 17 Μαΐου ο πρώην γραφειοκράτης, ο οποίος προηγουμένως απευθυνόταν στους υποστηρικτές του σε βίντεο που είχαν καταγραφεί στο σπίτι του, εμφανίστηκε μπροστά από ένα πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και έβγαλε τον εσωτερικό του εθνικιστή. «Μόλις έρθω στην εξουσία, θα στείλω όλους τους πρόσφυγες στην πατρίδα τους», υποσχέθηκε, ανεβάζοντας τον αριθμό των Σύρων προσφύγων και άλλων μεταναστών στην Τουρκία στα 10 εκατομμύρια, πολύ περισσότερο από το διπλάσιο της εκτίμησης που αναφέρουν οι ειδικοί. «Αν παραμείνουν, άλλα 10 εκατομμύρια θα έρθουν στην Τουρκία», είπε, χωρίς να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο Κιλιτσντάρογλου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι, σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο οποίος ενέκρινε μυστικές συνομιλίες με αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πριν από μια δεκαετία, δεν θα καθόταν ποτέ στο τραπέζι με «τρομοκράτες».

Τουρκία: Γιατί προηγείται ο Ερντογάν, τα λάθη Κιλιτσντάρογλου -Ο Σπύρος Α. Σοφός (LSE) γράφει για το iefimerida

Τουρκία: Εκλογές υπό το φόβο οικονομικής κατάρρευσης -Κατρακυλά η λίρα, ανησυχία στους επενδυτές

Ως πολιτική, το σχέδιο για τους πρόσφυγες δεν φέρεται να έχει αποτέλεσμα. Μελέτες δείχνουν ότι μόνο ένα κλάσμα των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία θέλει να επιστρέψει. Ο δικτάτορας της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν θέλει να τους δει να επιστρέφουν. Οποιαδήποτε προσπάθεια βίαιης απέλασης των προσφύγων θα μετέτρεπε την Τουρκία σε κράτος παρία, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Κιλιτσντάρογλου αποδείχθηκε ανίκανος να κερδίσει την υποστήριξη του κύριου εθνικιστή υποψηφίου Σινάν Ογκάν, ο οποίος ήρθε τρίτος με ποσοστό 5% των ψήφων και ο οποίος αντ’ αυτού υποστήριξε τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, γνωρίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι των εκλογών και πώς να κερδίσει τους ψηφοφόρους του, προχώρησε σήμερα, σε μια κίνηση ματ, τουλάχιστον για τους Τούρκους ψηφοφόρους. Τίμησε την επέτειο του πραξικοπήματος του 1960 με μια επίσκεψη στο μαυσωλείο ενός εκτελεσμένου πρωθυπουργού. Ήταν μια υπενθύμιση στους ψηφοφόρους ότι το 2016 είχε αντιμετωπίσει μια απόπειρα πραξικοπήματος και ότι η κυβέρνηση θα ήταν ασφαλής στα χέρια του.

Οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν με κάποιους μάλιστα να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60%. Λίγες ώρες μένουν για να δούμε εάν οι αναλυτές βγουν αληθινοί και εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να κερδίσει άλλη μία πενταετία στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας.


Πηγή