Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Εκλογές στη Φινλανδία: Η Σάνα Μαρίν καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν κόντρα στην ακροδεξιά [βίντεο]

H Σάνα Μαρίν, η δημοφιλής πρωθυπουργός, παλεύει για την πολιτική της επιβίωση στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Φινλανδία.

Οι κάλπες στη Φινλανδία άνοιξαν σήμερα, Κυριακή, ενώ η πολιτική σκηνή της χώρας θα μπορούσε να δει μια δραματική μετατόπιση προς τα δεξιά, σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η μητέρα ενός παιδιού, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019 ως η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών, είναι η πιο δημοφιλής πρωθυπουργός της Φινλανδίας αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ενώ ορισμένοι τη θεωρούν ισχυρή ηγέτιδα που διαχειρίστηκε επιδέξια την πανδημία Covid-19 και τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, άλλοι λένε ότι τα σκάνδαλα με τα πάρτι και η «παιδιάστική» της συμπεριφορά την καθιστούν ακατάλληλη για το αξίωμα.

«Η Σάνα Μαρίν είναι ένας πολωτικός χαρακτήρας. Έχει θαυμαστές σαν ροκ σταρ, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει πολλούς ανθρώπους που δεν την αντέχουν», δήλωσε στο AFP ο Μάρκο Γιουνκκάρι, δημοσιογράφος της εφημερίδας Helsingin Sanomat.

«Κάθε ψήφος μετράει τώρα, θυμηθείτε να ψηφίσετε»

Η Σάνα Μαρίν τοποθετήθηκε στο προσωπικό της λογαριασμό για τις σημερινές εκλογές, καλώντας «όλους του Φινλανδούς πολίτες να ψηφίσουν».

«Για εμάς του σοσιαλδημοκράτες κρίνονται κάποια κορυφαία ζητήματα σε στις εκλογές: Θέλουμε καλύτερη εκπαίδευση για όλους. Θέλουμε προσβάσιμο σύστημα υγείας παντού στην Φινλανδία. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για καλύτερους όρους εργασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και θέλουμε να βελτιώσουμε τους όρους αφομοίωσης για όσους έρχονται στη χώρα, είπε μεταξύ άλλων», ανέφερε μεταξύ άλλων, στα Αγγλικά η Φινλανδή πολιτικός.

Ενώ σε ένα ακόμη βίντεο, λίγες ώρες νωρίτερα, η Μαρίν, εμφανιζόμενη ξανά με ένα χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο κραγιόν, είπε:

«Την Κυριακή, θα ψηφίσουμε μεταξύ δύο επιλογών: Θα επιλέξετε μια Φινλανδία που κλείνει τις πόρτες της, κλείνεται στον εαυτό της και απομακρύνεται από τη δράση για το κλίμα;

Ή μια Φινλανδία που είναι ανοιχτή, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πλουραλιστική και αποτελεί μέρος της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας;

Κάθε ψήφος μετράει τώρα. Θυμηθείτε να ψηφίσετε. Το SDP είναι στο πλευρό σας».

Δύσκολα για την Μαρίν

Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Πέμπτης τοποθετούν το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της (SDP) στην τρίτη θέση, πίσω από το αντιμεταναστευτικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών του Ρίικα Πούρα και τον κεντροδεξιό Εθνικό Συνασπισμό του Πέτερι Όρπο, που διατηρούσε ένα ισχνό προβάδισμα.

«Είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση και είναι δύσκολο να πούμε αυτή τη στιγμή ποιο κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο την ημέρα των εκλογών», δήλωσε στο AFP ο Τουόμο Τούργια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Taloustutkimus.

Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο από τα οκτώ κύρια κόμματα στο κοινοβούλιο διεκδικεί την πρώτη θέση και προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Μαρίν ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, του Κέντρου, των Πρασίνων, της Αριστερής Συμμαχίας και του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος της Φινλανδίας.

Ενώ ορισμένοι τη θεωρούν ισχυρή ηγέτιδα που διαχειρίστηκε επιδέξια την πανδημία Covid-19 και τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, άλλοι λένε ότι τα σκάνδαλα με τα πάρτι και η νεανική της συμπεριφορά την καθιστούν ακατάλληλη για το αξίωμα.

«Η Σάνα Μαρίν είναι ένας πολωτικός χαρακτήρας. Έχει θαυμαστές σαν ροκ σταρ, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει πολλούς ανθρώπους που δεν την αντέχουν», δήλωσε στο AFP ο Μάρκο Γιουνκκάρι, δημοσιογράφος της εφημερίδας Helsingin Sanomat.

Κύμα λαϊκισμού στην Φινλανδία

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Εθνικού Συνασπισμού, Πέτερι Όρπο, έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του στην οικονομία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυξάνει ανεύθυνα το δημόσιο χρέος.

«Οι προοπτικές είναι πολύ κακές. Τα δημόσια οικονομικά μας θα καταρρεύσουν και αυτό θα οδηγήσει στη διάβρωση των θεμελίων της κοινωνίας πρόνοιας», δήλωσε ο Oρπο στο AFP. Ο λόγος του χρέους της Φινλανδίας προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί από 64% το 2019 σε 73%, κάτι που ο Εθνικός Συνασπισμός θέλει να αντιμετωπίσει με περικοπές δαπανών κατά έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μαρίν υπερασπίστηκε την πολιτική της και κατηγόρησε τον Εθνικό Συνασπισμό ότι θέλει να «πάρει από τους φτωχούς για να δώσει στους πλούσιους».

Η υποστήριξη, από την άλλη, για το λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών έχει αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ωθούμενη από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και άλλων αγαθών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα έχει μια σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση, επισημαίνοντας τα προβλήματα της γειτονικής Σουηδίας με τη βία των συμμοριών και επιρρίπτοντας την ευθύνη στη μεγάλη εισροή μεταναστών.

«Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Σουηδίας. Επισημαίνουμε τις επιπτώσεις μιας επιβλαβούς μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε στο AFP η επικεφαλής του κόμματος των Φινλανδών, Ρίικα Πούρα. Ενώ το κόμμα συμμετείχε σε κεντροδεξιά κυβέρνηση το 2015, αργότερα διασπάστηκε σε δύο παρατάξεις, μία σκληροπυρηνική και μία μετριοπαθή.

Μετατόπιση προς τα δεξιά

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης αναμένεται να είναι ακανθώδεις. Το πρώην βαρίδι της φινλανδικής πολιτικής, το Κεντρώο Κόμμα, έχει πέσει από μεγαλύτερο κόμμα το 2015 σε ιστορικό χαμηλό αφού συμμετείχε σε διαδοχικές δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις για σχεδόν οκτώ χρόνια.

Δεν θέλει να συνεχίσει στον σημερινό συνασπισμό της Μαρίν, συγκρουόμενο ιδίως με τους Πράσινους. Χωρίς την υποστήριξη του Κέντρου, τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όσο και ο Εθνικός Συνασπισμός θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν πλειοψηφία. Και η Μαρίν έχει αποκλείσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με το «ανοιχτά ρατσιστικό», όπως το αποκαλεί, Κόμμα των Φινλανδών του Πούρα.

Ο Όρπο, με τη σειρά του, εκ μέρους του συντηρητικού Κόμματος δήλωσε ότι θα κρατήσει τις επιλογές του ανοιχτές, γεγονός που του δίνει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καθώς τόσο το λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών όσο και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα τον χρειαστούν πιθανότατα για να αποκτήσουν πλειοψηφία.

«Αυτή τη στιγμή, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια γαλαζοκόκκινη κυβέρνηση με βάση τον Εθνικό Συνασπισμό και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», δήλωσε ο δημοσκόπος, Τούργια.

Ενώ μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς-δεξιάς είναι αρκετά συνηθισμένη στην πολιτική της Φινλανδίας που είναι προσανατολισμένη στη συναίνεση, οι αντίθετες οικονομικές πολιτικές τους θα μπορούσαν να περιπλέξουν το έργο.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν μια δεξιά κυβέρνηση με τον Εθνικό Συνασπισμό και το λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών. Ενώ ο Όρπο δήλωσε ότι οι δύο «έχουν τις διαφορές τους» όσον αφορά την ΕΕ, τη μετανάστευση και τους κλιματικούς στόχους, «υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ενώνουν», όπως η οικονομική πολιτική.


Πηγή