Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η μείωση επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι απίθανο να καταλαγιάσει σύντομα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα της για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας Όλι Ρεν.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ έδωσε νέα ώθηση στην Ευρωζώνη με φθηνή χρηματοδότηση για τις τράπεζες και ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων για να αυξήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται από το 2013 χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ. Διευκρινίζοντας τη δήλωση του Ντράγκι, ο Ρεν, που είναι πιθανός διάδοχός του, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ταμπού και ότι, πέραν μίας μείωσης του επιτοκίου ή περισσότερων αγορών ομολόγων, βρίσκονται στο τραπέζι και περαιτέρω αλλαγές στην κατεύθυνση που δίνει η ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια και μία κλιμάκωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από την κεντρική τράπεζα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, αν το απαιτήσουν οι οικονομικές εξελίξεις, να ενισχύσει την κατεύθυνση για την πολιτική της και τη σύνδεσή της με την επίτευξη του στόχου για τη σταθερότητα των τιμών, να μειώσει τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής και να καθιερώσει πιθανά μέτρα άμβλυνσης (των συνεπειών της) και/ή να αρχίσει ξανά τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων», είπε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Με τα επιτόκια να είναι αρνητικά, οι τράπεζες διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο ότι η πολιτική της ΕΚΤ πλήττει την κερδοφορία τους σε βαθμό που εμποδίζει στην πραγματικότητα τη ροή των πιστώσεων και συνεπώς τη μετάδοση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της. Αν και η ΕΚΤ απορρίπτει έως σήμερα τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώσεις αξιωματούχων της δείχνουν μικρό ενθουσιασμό για ένα τέτοιο πολύπλοκο μέσο, η αναφορά του Ρεν σε «μέτρα άμβλυνσης» σημαίνει ότι δεν έχει κλείσει η σχετική συζήτηση.

Ένα κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα εξαιρούσε τις τράπεζες από την υποχρέωση να πληρώνουν στην ΕΚΤ το τιμωρητικό επιτόκιο του -0,4% για τα υπερβάλλοντα διαθέσιμά τους, κάτι που θα ωφελούσε τις πλούσιες σε ρευστότητα τράπεζες στη βόρεια Ευρωζώνη.

Μία τέτοια κίνηση, όμως, θα έδειχνε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι θεωρείτο, καθώς η ΕΚΤ είναι απίθανο να κάνει μία τέτοια ριζική αλλαγή στο πλαίσιο πολιτικής της για μία μικρή χρονική περίοδο. Η ΕΚΤ βλέπει τώρα τα επιτόκιά της να διατηρούνται σταθερά τουλάχιστον έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή