Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ χτίζει γραμμή άμυνας για το αυξανόμενο κόστος -Τα σχέδια για διασφάλιση αποθεμάτων

Σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου καλπάζει και οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση υπουργών για την ενέργεια, καθώς ο φρενήρης ρυθμός των τιμών ενέργειας προκαλεί εφιάλτη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται πως τη συγκεκριμένη πρόταση την είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση από το Μάρτιο και όπως φαίνεται είναι κάτι που πλέον εξετάζει τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία, καθώς το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί τον πληθωρισμό και απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων.

Τα σχέδια Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για να φρενάρουν την ενεργειακή κρίση

Στη Γερμανία η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τους κυβερνητικούς εταίρους, χαρακτηρίζει «παραφροσύνη» την πιθανή παράταση λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται πως η κρίση αερίου έφερε στην επιφάνεια σενάρια που θέλουν την Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει κατεπειγόντως να ασχοληθεί με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», λέει σήμερα στην κυριακάτικη Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. «Ειδάλλως θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός, που θα τροφοδοτείται από την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας».

Την ίδια ώρα πάντως ταχύτερα από το αναμενόμενο εξελίσσεται η διαδικασία πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, παρά τον μειωμένο όγκο που παραδίδει η Ρωσία. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το επίπεδο πληρότητας έφθανε την Πέμπτη το 81,78%, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει φθάσει στο 82,2%. «Οι δεξαμενές γεμίζουν νωρίτερα από ό,τι είχε καθοριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιοδικό, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του σημείωσε ότι ο στόχος του 85% έως τον Οκτώβριο θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως την 1η Νοεμβρίου, η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%.
Η Gazprom ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Όταν ο αγωγός τεθεί και πάλι σε λειτουργία, θα παραδίδονται καθημερινά 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού.
Η Γερμανία πάντως έχει σήμερα τις μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την ένωση παρόχων φυσικού αερίου Ines, η δυνατότητα αποθήκευσης φθάνει στο ¼ της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι με 100% πληρότητα των δεξαμενών, η Γερμανία έχει επάρκεια για περίπου 2,5 χειμερινούς μήνες.

Στη Γαλλία τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο αύξησης προμήθειας φυσικού αερίου από την Αλγερία, την οποία επισκέφθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στην Ιταλία, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του στην συνεχή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. «Πρέπει να δράσουμε σαν την Γαλλία και να διαθέσουμε άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης της τιμής της ενέργειας», τόνισε ο Σαλβίνι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι». «Χρειάζεται πολιτική ανακωχή. Οι λογαριασμοί του φωτός και του αερίου δεν έχουν ούτε αριστερή, ούτε δεξιά απόχρωση» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο γραμματέας της Λέγκα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πρόκειται να λάβει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων, οικονομικά νοικοκυριών, τα οποία, όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει, συνολικά, μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των πολιτών, ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καγκελάριος Αυστρίας: Να μην αφήνουμε τον Πούτιν» να αποφασίζει για την ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, κάλεσε την Κυριακή (28/8) την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου».

Η παράκληση/απαίτηση από τον κ. Νεχάμερ έγινε με στόχο να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Ελβετία: Ομάδα πολιτικών συλλέγει υπογραφές για την αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής

Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το «Stop Blackouts» που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος. Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.
Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.
Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.


Πηγή