Η τουριστική εκπαίδευση είναι αρκετά ταλαιπωρημένη στην Ελλάδα, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
«Οι Τουριστικές Σχολές μετά το μνημόνιο υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να τους δοθούν ξανά βήμα-βήμα τα εφόδια, τα οποία χρειάζονται για να είναι πιο ενδυναμωμένες και οι απόφοιτοί τους πολύ πιο δυνατοί στην αγορά εργασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Ζαχαράκη, συμμετέχοντας διαδικτυακά στο συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD).
Σε συζήτηση με θέμα την εναρμόνιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας με την πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού είναι 15 Σχολές: οι Σχολές στη Ρόδο και στην Κρήτη, οκτώ ΙΕΚ (παλιές Τουριστικές Σχολές) και πέντε Σχολές Ξεναγών και σημείωσε ότι πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές στον τουρισμό, των ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας που διαθέτουν τουριστικές ειδικότητες και των ιδιωτικών ΙΕΚ.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο αναβαθμίστηκε η πρακτική μετά από 11 χρόνια, εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα σπουδών με την ειδικότητα SPA Θαλασσοθεραπείας, διευρύνθηκε το πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών με τις ειδικές μορφές τουρισμού, άλλαξαν τα προγράμματα σπουδών στη Ρόδο και στην Κρήτη και για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια επικαιροποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των Σχολών, επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού.
Δίνουμε τη δέσμευση ότι τα μαθήματα στις Σχολές θα ξεκινούν στις 15 Οκτωβρίου και για τα επόμενα χρόνια έχουμε λάβει τεχνική βοήθεια ύψους πάνω από 500.000 ευρώ, έτσι ώστε στο επόμενο συνέδριο να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση, πρόσθεσε.
Θέλουμε να προσελκύσουμε όσους φεύγουν από τον κλάδο του τουρισμού λόγω της πανδημίας, με θεσμική θωράκιση και νομοθεσία, επισήμανε και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία το πρόγραμμα 47 εκατομμυρίων ευρών από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση 20.000 άνεργων και εργαζόμενων στον τουρισμό, το οποίο θα υλοποιηθεί στα επόμενα δύο χρόνια, σε τέσσερις περιόδους για 5.000 δικαιούχους.
Τόνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας για την εκπαίδευση των επιχειρηματιών του τουρισμού και ότι η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί με Ενώσεις και Επιμελητήρια ώστε να παρέχονται σε επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τους ταξιδιώτες βασικές γνώσεις.
Υπογραμμίζοντας ότι η νοοτροπία, οι πολιτικές και η στρατηγική που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Τουρισμού είναι ότι βιωσιμότητα και τουριστική ανάπτυξη δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, αλλά μπορεί να συμπληρώνει η μία την άλλη, ανέφερε ότι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνεται η ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιωσιμότητας και Τοπικών Παρατηρητηρίων Βιωσιμότητας. «Εργαζόμαστε στο τρίπτυχο, βιωσιμότητα, ποιότητα υπηρεσιών και ισορροπία. Πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στην περιφερειακή διάσταση του τουρισμού» είπε η κ. Ζαχαράκη τονίζοντας ότι το υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη εναλλακτικών, ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τις συνήθειες των ταξιδιωτών, οι οποίοι θέλουν λιγότερο μαζική εμπειρία και να έρθουν σε επαφή με τη φύση.
Το «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD), διοργανώνει, σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
Πηγή