Συγκρατημένη, κοστολογημένη, ρεαλιστική και εφικτή είναι η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπως τόνισε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Σε αυτά τα οποία ακόμη δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν τελειώσει 100%, όπως το ζήτημα των συντάξεων, είδατε ότι υπήρχε μια αυτονόητη εγκράτεια μέχρι να συμφωνηθεί τελικά και με τους θεσμούς, ώστε να μπορούμε να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με δυνατότητες για τα επόμενα χρόνια.
Αναφορικά με την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όσα είπε ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η ΝΔ έχει ένα πρόβλημα τώρα», το οποίο απέδωσε στο γεγονός, όπως είπε, ότι «απέτυχαν όλες οι προβλέψεις της πάνω στα νούμερα, τους αριθμούς, τις προοπτικές και τις πολιτικές διακηρύξεις».
«Η ΝΔ καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς: ανίκανος, θρασύς, δειλός, το ένα, το άλλο… Αυτά δεν είναι πολιτική. Αυτά δείχνουν μια αμηχανία, μια ένδεια. Μπορούνε; Θέλουν; Έχουν επιχειρήματα να συζητήσουμε για το πώς σκεφτόμαστε την Ελλάδα το 2019, το 2020, το 2025 και το 2030; Εδώ είναι η πρόκληση», πρόσθεσε.
Σχολίασε, ακόμη, ότι δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο πράγματα, για τα οποία η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση, το τέταρτο μνημόνιο και η παροχολογία, και εξήγησε: «Ούτε παροχές έχουμε, ούτε τέταρτο μνημόνιο. Έχουμε κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις για την κοινωνία για την οικονομία. Όποιος δημοσιονομικός πόρος προκύπτει από εδώ και πέρα από την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας η πρώτη μας βούληση, το πρώτο μας μέρισμα θα δίνεται στον κόσμο της παραγωγής, στον κόσμο της εργασίας, στους νέους ανθρώπους στα μεσαία στρώματα που πιέστηκαν, σήκωσαν ανυπολόγιστο βάρος αδικήθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης».
Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε «παραθυράκι» για εκλογές τον Μάιο, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν νομίζω ότι άφησε παραθυράκι. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό. Όταν μιλάς για το μέλλον, μιλάς με πιθανότητες και νομίζω ότι παρουσίασε τη στρατηγική του και τη βούλησή του να ολοκληρώσει κανονικά την τετραετία, και έχοντας ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο να γίνει ο απολογισμός».
Όσον αφορά τις διαδηλώσεις του κόσμου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι υπάρχουν οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ειρηνικά και εκείνοι που δίνουν έναν τόνο ακρότητας. Για τους πρώτους σχολίασε ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος με επιχειρήματα ωστόσο για τους δεύτερους τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι θετική για όλους και κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στην Ελλάδα και στην άλλη πλευρά των συνόρων να συνταχθούν με αυτή την ιστορική, όπως είπε, προοπτική για την ευρύτερη περιοχή.
Για το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή εκτίμησε ότι «υπάρχουν βουλευτές από τον ευρύτερο προοδευτικό κεντροαριστερό και δημοκρατικό χώρο και θα τους ενδιέφερε να συζητήσουν και να συμπράξουν σε μια τέτοια εθνικά συμφέρουσα λύση». Κάλεσε δε το Κίνημα Αλλαγής «να πάψει να είναι το μόνο κόμμα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που να τοποθετείται αρνητικά απέναντι σε αυτή τη συμφωνία» και την αξιωματική αντιπολίτευση να υιοθετήσει τις σοβαρές θεσμικές απόψεις που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
localStorage.clear();
Πηγή