Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Ζωή Ράπτη: Πέντε νέες δομές για την ψυχική υγεία το 2023

«Η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών» τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

«Δώσαμε έμφαση με ένα ειδικό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και διαγωνισμούς που πραγματοποιήσαμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάξαμε ήδη 106 νέα έργα και υπηρεσίες και πραγματοποιήσαμε διαγωνισμούς – έχουμε αναδόχους – και πρόκειται άμεσα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως υποστήριξη όλων των πολιτών της χώρας μας οριζόντια» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της η κ. Ράπτη.

Ράπτη: Πέντε νέες δομές για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας θα εγκαινιαστούν το πρώτο τρίμηνο του 2023

«Πέντε νέες δομές  για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας,  αναμένεται να εγκαινιαστούν το πρώτο τρίμηνο του 2023 στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία» ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για ένα Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη της οικογένειας, ένα Κέντρο Ημέρας για εργαζόμενους, ένα Κέντρο Ημέρας για έγκαιρη παρέμβαση στις ψυχώσεις, ένα Κέντρο Ημέρας για διατροφικές διαταραχές και ένα Ξενώνα  παραβατικών εφήβων, ο οποίος θα λειτουργήσει στα Γιαννιτσά. Ταυτόχρονα  θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη  Κέντρο Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά.

Ψυχική υγεία: Τα συμπτώματα που «χτυπάνε» καμπανάκι και πώς αντιμετωπίζονται

Γιατί η ψυχική υγεία των εργαζομένων επιβαρύνθηκε διεθνώς τον τελευταίο χρόνο -Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σπυράκη: Η ψυχική υγεία αφορά το 25% του πληθυσμού της ΕΕ -Πρέπει να δράσουμε στοχευμένα

Η κα Σπυράκη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που ζήτησε να ανακηρυχθεί το 2023 έτος ψυχικής υγείας στην ΕΕ. «Είμαι πολύ περήφανη που η ελληνική κυβέρνηση προηγήθηκε με ένα ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία αφορά, σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 25% του πληθυσμού στην ΕΕ και γι΄αυτό πρέπει να δράσουμε στοχευμένα, στις ευπαθείς ομάδες και στα παιδιά».

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φουντουλάκη, καθηγητή Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, αντιπρόεδρο Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και εθνικό εκπρόσωπο για θέματα Ψυχικής Υγείας στον ΠΟΥ, «η χώρα μας είχε μια απελπισμένη ανάγκη για δομές τέτοιες, ήταν πολύ πίσω στις λεγόμενες δομές κοινοτικής ψυχιατρικής». «Οι συγκεκριμένες δομές δεν θα λύσουν εντελώς το πρόβλημα αλλά θα βοηθήσουν πολύ στο να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε ο κ.Φουντουλάκης.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ και πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλη Μποζίκα, οι νέες υπηρεσίες στην κοινότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα ταμπού που παραμένει η προσφυγή για ψυχιατρική βοήθεια. «Επιπλέον, έχουμε μια δεκαετία που μας ταλαιπωρούν θέματα ψυχικής υγείας, με την οικονομική κρίση, την υγειονομική που περάσαμε και τώρα δυστυχώς, με την ενεργειακή κρίση».

Κυριακίδου: Η ψυχική υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ

Διαδικτυακό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας ότι η ψυχική υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ. «Πρόθεσή μας», πρόσθεσε, «είναι να την προσεγγίσουμε συνολικά και οριζόντια με μια ολιστική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και την προαγωγή των θεμάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία».

Σημειώνεται ότι το έτος 2023 προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως έτος Καλής Ψυχικής Υγείας (Year of Good Mental Health), ενώ η Κομισιόν φέρνει το α’ εξάμηνο του ίδιου έτους νομοθετική πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία.


Πηγή