Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025
Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «σπάει τη σιωπή της, για ν’ ακουστεί η φωνή της ακόμη πιο δυνατά»

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «σπάει τη σιωπή της, για ν’ ακουστεί η φωνή της ακόμη πιο δυνατά»

Καμπάνια με σύνθημα «Breaking the silence» διοργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, από χθες μέχρι την Κυριακή, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου.

Με την καμπάνια, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο δράσεων του έργου «Together We Can», αλλά και με την υποστήριξη του International Trans Fund, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σπάει τη σιωπή της, προκειμένου η φωνή της να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά.

Ο στόχος της δράσης είναι να ενδυναμώσει περαιτέρω τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που δεν κατάφεραν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητα φύλου τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά και να ευαισθητοποιήσει την υπόλοιπη κοινωνία γύρω από τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αλλά και σχετικά με την ανάγκη διεκδίκησης των δικαιωμάτων, με στόχο τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τους ΛΟΑΤΚΙ από διακρίσεις.

Όπως αναφέρει το Σωματείο, τα ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα συχνά να αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες φτώχειας και στέγασης. Η φετινή καμπάνια πραγματοποιείται στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της οποίας ευάλωτες ομάδες, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, τα τρανς πρόσωπα που ζουν με HIV ή οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Από τις αρχές Μαρτίου του 2020, λόγω της κρίσης του COVID-19, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ξεκίνησε το πρόγραμμα «Help At Home», προκειμένου να υποστηρίξει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται δωρεάν συνεδρίες ψυχολογικής συμβουλευτικής και υποστήριξης προς τρανς και άλλα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα και γονείς ΛΟΑΤΚΙ παιδιών, μέσω τηλεδιάσκεψης ή και τηλεφωνικά, δωρεάν διανομή υγειονομικού υλικού (προστατευτικές μάσκες, γάντια μίας χρήσης, αντισηπτικά κλπ), δωρεάν διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και διανομή μερίδων φαγητού σε ΛΟΑΤΚΙ άστεγα άτομα ή άτομα που δεν έχουν πλέον ηλεκτροδότηση, δωρεάν παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένα και ΑΜΕΑ ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα, όπως φροντίδα του νοικοκυριού, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Τέλος, γίνεται συνοδεία ΛΟΑΤΚΙ προσώπων σε νοσοκομεία, κλινικές, γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες και όπου αλλού χρειαστεί ή κριθεί απαραίτητο.

Μέχρι τις 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ διανεμήθηκαν μεταξύ άλλων 1.000 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης, 545 προστατευτικές μάσκες, αλλά και χιλιάδες τρόφιμα.


Πηγή