Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Η παγίδα με τη δεσμευτική επιστολή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο EWG και τις συντάξεις

Χωρίς τελική απόφαση κατέληξε το χθεσινό Euroworking Group που κλήθηκε να αποφασίσει το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή μέρα για στις γραπτές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη 13 σύνταξη και γενικά τις συντάξεις.

Στο Euroworking Group εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κλήθηκε να δεσμευτεί με γραπτή επιστολή ότι η παροχή αυτή είναι για μία και μόνο φορά, αλλά και ότι αν υπάρξει θέμα υπεραπόδοσης εσόδων θα υπάρξει πρώτα συζήτηση με τους θεσμούς για να γίνουν παροχές. Μάλιστα η Καθημερινή γράφει ότι στην επιστολή θα αναφέρεται σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμοστούν περικοπές εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.

Kατά πληροφορίες ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν, ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να δοθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο δεν βρέθηκε μόνο του με αυτήν τη θέση, καθώς την υποστήριξαν και η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ την απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι τα δύο θέματα, δεύτερη αξιολόγηση και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Τη θέση του κ. Χουλιαράκη υποστήριξε και ο εκπρόσωπος της Γαλλίας.

Ταυτόχρονα η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στις χώρες τους οι συντάξεις είναι χαμηλότερες και ένα επιπλέον επίδομα σε συντάξεις στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά.  Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ικανοποιήσει τις επιφυλάξεις των κρατών-μελών, ο επικεφαλής του Euroworking Group T. Bίζερ, αφού προσπάθησε να πείσει τα κράτη-μέλη πως τα μέτρα είναι ανώδυνα για τα ίδια, τελικά πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να στείλει επιστολή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην οποία:

  • Θα διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.
  • Θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
  • Θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.
  • Θα δεσμεύεται ότι όταν στο μέλλον υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή