Μήνυμα ενότητας, συμπαράστασης και αδελφοσύνης εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κοζάνη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο και προστάτη της πόλης Αγ. Νικόλαο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών χοροστάτησε στον μέγα πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό – και στο σύντομο μήνυμα του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Παρότρυνε τους πιστούς που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου «να μην κοιτάμε αυτό που μας χωρίζει, να κοιτάμε αυτό που μας πονάει, να κοιτάμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτό που μας χωρίζει και μας διαιρεί».
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε αναξιοπρεπή θέση πολλούς συμπολίτες μας, ενώ οι ίδιοι επιθυμούσαν να ζουν διαφορετικά: «Δεν θα απαριθμήσω τις δυσκολίες, όλοι σας ζείτε τα προβλήματα του καιρού μας, τα ζούμε πολύ καιρό και βλέπουμε την ευτέλεια, βλέπουμε την αναξιοπρεπή θέση που παίρνει πολλές φορές ο άνθρωπος που ήθελε να ζήσει αξιοπρεπώς».
Παρατήρησε ότι όσοι ασχολούνται με τον πόνο και την φτώχεια μέσα στους χώρους της εκκλησίας, αλλά και γενικότερα, διαπιστώνουν ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες και αναρωτιούνται «τι θα γίνει, τι να περιμένουμε αύριο, ποιος θα μας βοηθήσει;».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η εκκλησία παρακολουθεί, και είναι δίπλα στα γεγονότα της καθημερινότητας. Χαρακτήρισε «καλές» τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, ενώ διαπίστωσε ότι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μπορεί να δημιουργούν ελπίδες για βοήθεια από τους ξένους. «Ζούμε τα γεγονότα παρακολουθούμε τις προσπάθειες και είναι καλές, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από την πολιτεία, με τις συναντήσεις, τις συζητήσεις μέχρι σε βαθμό ελπίδας βοήθειας των ξένων. Διότι οι ξένοι δεν μας φρόντισαν εάν δεν εξασφαλίσουν το δικό τους συμφέρον».
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος διηγήθηκε γεγονός που συνέβη κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, όταν το 1822 οι Έλληνες είχαν σχεδόν κυριαρχήσει έναντι των Τούρκων, αλλά επειδή τους έλειπαν χρήματα προσπάθησαν να τα δανειστούν από τους Ισπανούς. Τα χρήματα αργούσαν, και ο τότε υπουργός της Παιδείας έστειλε επιστολή εις τον Μαυροκορδάτο λέγοντάς του «να μην περιμένεις χρήματα από τους ξένους εάν δεν εξασφαλίσουν πρώτα αυτά που θέλουν, θα μαζέψουμε τα χρήματα μόνοι μας, από αυτά που έχει η Εκκλησία μας». Τελικά συγκεντρώθηκαν ποσότητες χρυσού και αργύρου για την συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος διαπίστωσε ότι «σήμερα είμαστε σε τέτοιες συνθήκες δυσκολίας» και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν και την ιστορία μας, γιατί το πληρώνουμε πολύ ακριβά».
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στην είσοδο του μητροπολιτικού ναού, ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύουν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Βεροίας Παντελεήμων, Καστοριάς Σεραφείμ, Φλώρινας Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Γρεβενών Δαυϊδ, Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θα τελεστεί ο όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Ιερώνυμου, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης.
Πηγή