Παρασκευή , 3 Ιανουάριος 2025

Κουρουμπλής: Τομέας που η Ευρώπη μπορεί να απαλλαγεί από εμμονές η ναυτιλία

Στο θέμα της νησιωτικότητας αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά την 6η τριμερή υπουργική συνάντηση για θέματα ναυτιλίας, υπό την προεδρία της Κυπρίας αρμόδιας υφυπουργού, Νατάσας Πηλείδου, και με τη συμμετοχή τoυ υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Έργων της Μάλτας, Ιάν Μποργκ.

«Πρέπει να αναδεικνύουμε (το ζήτημα) για να κατανοηθεί στην Ευρώπη ότι δεν νοείται εδαφική συνοχή, δεν νοείται ισοπολιτεία, όταν υπάρχουν φαινόμενα αποκλεισμού για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι έγινε μια νέα αρχή στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας στον τομέα της ναυτιλίας.

Τόνισε ότι όλα τα ζητήματα, που συνδέονται με την ανάπτυξη της ναυτιλίας, είναι «ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ενδεικτικά αναφέρθηκε σ΄ εκείνα του περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας, των εργασιακών σχέσεων και της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι η ναυτιλία προσδίδει στην Ευρώπη περισσότερα από 140 δισ εκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ναυτιλία είναι τομέας «που μπορεί η Ευρώπη -να απαλλαγεί από εμμονές και γραφειοκρατίες- και να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό απέναντι στην απειλή από την Άπω Ανατολή» είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ακόμη ότι Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα θα πρέπει να φέρουν κοντά και άλλες χώρες της Ε.Ε. «για να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα, που παράγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της ναυτιλίας».

Την απαλλαγή της Ευρώπης από τη γραφειοκρατία υποστήριξε και o Μαλτέζος υπουργός Μεταφορών, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας για Μαλτέζους, Κύπριους και Έλληνες υπηκόους στη ναυτιλία.

Η κ. Πηλείδου, από την πλευρά της, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να έχουν δυνατή φωνή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Είπε ότι στην συνάντηση συμφωνήθηκε πως γενικότερα ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ότι απαιτούνται επιπλέον δράσεις για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη μιας ελκυστικής και έξυπνης, ασφαλούς, κοινωνικής και βιώσιμης ναυτιλίας.

Οι υπουργοί έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- «επικρότησε τη σύγκληση τέτοιων συναντήσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ χρήσιμες για τον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας, η σημασία του οποίου για την κυπριακή οικονομία είναι γνωστή».

localStorage.clear();


Πηγή