Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Λέκκας: Ευχόμαστε σεισμό 5,5 Ρίχτερ στη Λέσβο

Παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο θεωρείται το χωριό Βρίσα στη Λέσβο, που καταστράφηκε μετά τον πρόσφατο σεισμό στο νησί, και το επόμενο διάστημα ειδικοί θα ασχοληθούν με τη μελέτη του, όπως αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου, που συνεδρίασε μετά την ισχυρή δόνηση των 6,1 Ρίχτερ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό, τόσο της προστασίας των κατοίκων, όσο και της καταστροφής της Βρίσας. Παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, όλοι τόνισαν το εντυπωσιακό γεγονός πως η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνεδρίαση, ο σεισμός προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα διεύθυνσης βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά μήκους 25 χιλιομέτρων. Μετά τον κύριο σεισμό, εκδηλώθηκαν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ 350 σεισμικές δονήσεις κάτω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όλοι οι μετασεισμοί προήλθαν από το ίδιο ρήγμα.

Η μετασεισμική ακολουθία χαρακτηρίζεται αρκετά πλούσια και σε φυσιολογικά πλαίσια. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ίσως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο αυξημένη, αναφορικά με τις διεθνείς μελέτες που υπάρχουν για την εξέλιξη των γεωδυναμικών συμβάντων στην περιοχή αυτή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Λέκκας ευχήθηκε νέο σεισμό της τάξης των 5,5 με 5,6 Ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούν οι επιστήμονες και επισήμως πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκτόνωσης. «Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες και οι αργοπορημένοι σεισμοί θεωρούνται φυσιολογικό φαινόμενο.

Ο καθηγητής κ Λέκκας ήταν αρκετά καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους φόβους ενεργοποίησης άλλου ρήγματος, τονίζοντας ότι και 350 μετασεισμοί προέρχονται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα και δεν υπάρχει καμία διασπορά. Η περίπτωση της Λέσβου δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Κεφαλονιάς, όπου ενεργοποιήθηκαν περισσότερα ρήγματα δίνοντας μεγάλους κύριους σεισμούς. Κάθε περιοχή αποτελεί ξεχωριστό πλαίσιο με διαφορετικές σεισμικές συμπεριφορές.

Στη Βρίσα αναπτύχθηκε ένα μοναδικό σεισμικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο. Οι βλάβες είναι εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας. Θεωρούμε, επισήμανε ο καθηγητής, ότι η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών. Μέχρι στιγμής, όλοι υποψιαζόμαστε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, αν δεν γίνουν δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

localStorage.clear();


Πηγή