Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα

Με τη συνεχή αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στους δρόμους οι καθημερινές σας μετακινήσεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις καθιστούν συχνά δύσκολη την εξόφληση των ασφαλίστρων. Το να κυκλοφορείτε με ανασφάλιστο όχημα ωστόσο εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο και κινδύνους, ιδιαίτερα αν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα.

Η προσπάθεια που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για διασταύρωση των στοιχείων των ανασφάλιστων οχημάτων, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αρκετοί κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων μάλιστα έλαβαν πρόστιμο, το οποίο κλήθηκαν στη συνέχεια να επιστρέψουν.

Η προθεσμία που είχε οριστεί από την ΑΑΔΕ ήταν 30 ημέρες έπειτα από την δημοσίευση του οδηγού για τα ανασφάλιστα οχήματα,συνεπώς τέλη Μαρτίου αναμένεται να αποσταλούν νέα ειδοποιητήρια στους οδηγούς για να ασφαλίσουν τα ακάλυπτα αυτοκίνητα, έτσι ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο.

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη δημιουργία πληροφοριακού οδηγού.

Ο πληροφοριακός οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Ας δώσουμε αρχικά απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα γύρω από τα ανασφάλιστα οχήματα.

Τι είναι ανασφάλιστο όχημα;

Ανασφάλιστο θεωρείται κάθε όχημα που κυκλοφορεί χωρίς να έχει την υποχρεωτική από το Νόμο κάλυψη της Αστικής Ευθύνης έναντι Τρίτων. Υπεύθυνος για την ασφάλιση του οχήματος είναι ο ιδιοκτήτης του.

Αν παρκάρει κανείς μόνιμα το αυτοκίνητό του και δεν το κυκλοφορεί, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να το ασφαλίσει;

Ακόμη και αν το όχημα είναι ακινητοποιημένο είναι απαραίτητο να είναι ασφαλισμένο, διαφορετικά είναι παράνομο, εκτός αν ο ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες (διαδικασία ακινησίας).

Ποιες είναι οι κυρώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος;

Ο κάτοχος του ανασφάλιστου οχήματος αντιμετωπίζει διοικητικές κυρώσεις όπως:

  • Αφαίρεση πινακίδων
  • Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας
  • Χρηματικό πρόστιμο

Επιπλέον, ο κάτοχος του ανασφάλιστου οχήματος αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΜΑΞΙ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΞΟΔΑ

Ποιο είναι το παράβολο υπέρ του Δημοσίου που θα πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του ανασφάλιστου οχήματος για να ασφαλιστεί;

«Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το ύψος του οποίου ορίζεται κατά κατηγορία οχήματος ως εξής:

  • Εκατό (100) ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 cc.
  • Εκατόν πενήντα (150) ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 cc και άνω.
  • Διακόσια (200) ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 cc.
  • Διακόσια πενήντα (250) ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 cc και άνω.».

Τι γίνεται αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει σωματικές βλάβες σε τρίτους; Ποιες είναι οι συνέπειες;

Στην περίπτωση αυτή, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν σωματικές βλάβες.

Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ο παθών μπορεί, ενδεικτικά να απαιτήσει: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποζημίωση λόγω τυχόν αναπηρίας, αποζημίωση ηθικής βλάβης κλπ.

Τι γίνεται αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει θάνατο; Ποιες είναι οι συνέπειες;

Στην  περίπτωση αυτή, η απαίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται από τα μέλη της οικογένειας του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει τους δικαιούχους. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΟΡΟΙ ΕΞΟΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι συμβαίνει αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει υλικές ζημιές; Ποιες είναι οι συνέπειες;

Στην  περίπτωση αυτή, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει αυτούς που υπέστησαν υλικές. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν το όχημα σας είναι ασφαλισμένο

Θέλετε να ελέγξετε αν το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο ή δε θυμάστε πότε λήγει η ασφάλεια;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το site του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Κέντρου Πληροφοριών στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hic.gr.

Ενημερωθείτε άμεσα πληκτρολογώντας στα αντίστοιχα πεδία τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ σας.

Οικονομική και άμεση λύση

ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πλέον, δεν έχετε κανένα κίνητρο να παραμείνετε ανασφάλιστοι, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει και η online ασφάλιση.

Οι υπέρογκες οικονομικές επιπτώσεις και ποινικές κυρώσεις, αλλά και το ηθικό βάρος του τραυματισμού ενός συνανθρώπου καθιστούν επιβεβλημένη την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας.

Πώς μπορείτε επομένως να προστατεύσετε εσάς και την οικογένεια σας και ταυτόχρονα να μη χρειάζεται να ανησυχείτε για τα τσουχτερά πρόστιμα; Για μια οικονομική και άμεση λύση μπορείτε να επιλέξετε μια τρίμηνη ασφάλεια για να αποφύγετε τα πρόστιμα και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

localStorage.clear();


Πηγή