Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Μέρκελ και Λαγκάρντ λύνουν τις διαφορές τους για την Ελλάδα

Πρόσωπο με πρόσωπο βρίσκονται σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ με κεντρικό άξονα των συνομιλιών τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι οι δύο κυρίες υπό το βλέμμα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα κινηθούν σε συμβιβαστική γραμμή και θα λύσουν τις διαφορές τους για το ελληνικό χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές. Ήδη τα δημοσιεύματα από τη Γερμανία μιλούν για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Παραμονή της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού μπλοκ υπό την Μέρκελ διαμήνυσε πως τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

«Επ’ ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος» απάντησε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, προερχόμενους από τις τάξεις των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Kάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει» στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους σαν «δικαιολογία» για να μην επικεντρωθεί σε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει την προτεραιότητα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση, με την οποία σχολιάζει τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup» και η καγκελαρία σημειώνει πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, καθώς «η ρευστότητα της Ελλάδας επαρκεί μέχρι το καλοκαίρι».

Ακόμη, η γερμανική καγκελαρία αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογία, ενώ τονίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους», καθώς και ότι, για το 2017, η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 2,7%.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα κριθεί αν η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται πως υπάρχει ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό αφήνουν στις Βρυξέλλες τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, πιθανολογώντας ότι θα είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, που θα πάρει την τελική πολιτική απόφαση.

Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, έτσι ώστε να μετρήσουν τα όσα δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί με τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup, δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.

Η ουσία των μέτρων είναι πως η κυβέρνηση θα τα νομοθετήσει από τώρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Τα μέτρα αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Η συνάντηση δύο κυριών για την Ελλάδα

Η Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στην επικείμενη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της Ε.Ε., μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.». Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».

Δραγασάκης: Αν το ΔΝΤ επιμείνει θα έχουμε σύγκρουση

«Αν το ΔΝΤ επιμένει στα μέτρα που ευνοούν τους πλούσιους και χτυπάνε τους φτωχούς, γιατί αυτό μας ζητάει, να φορολογήσουμε τους φτωχούς, τότε θα έχουμε σύγκρουση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως: «Έχει φανεί καθαρά πως δεν φταίει η κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση αλλά οι αποκλίνουσες θέσεις και επιδιώξεις των δανειστών. Υπάρχουν τρεις τρόποι να βγούμε από την κρίση.

Μέσω μεταρρυθμίσεων, αυτό που κάναμε μέχρι τώρα αλλά δεν μας βγάζει από την κρίση γιατί ακόμα και αν υπάρξουν αποτελέσματα αυτά θα αργήσουν να φανούν. Μέσω εξαγωγών, που παρά τις μειώσεις των μισθών δεν υπήρχε αύξηση. Εδώ φαίνεται πως επιμένει σε λάθος συνταγές ο Σόιμπλε. Ο τρίτος δρόμος είναι η αύξηση των μισθών και απασχόληση. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση. Υπάρχει βελτίωση στις νέες θέσεις εργασίας και αυτό είναι που θα μας βγάλει στο ξέφωτο».


Πηγή