Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Μενέλαος Ράπτης: Ενας Θεσσαλονικιός σε ερευνητική ομάδα της NASA -Τι θα κάνει

Κατέκτησε πλήρη υποτροφία στο κορυφαίο κολλέγιο αστροφυσικής Franklin & Marshall και τώρα συνεργάζεται με τη NASA.

Ως φοιτητής, από το πρώτο εξάμηνο αρίστευσε και μάλιστα επιλέχθηκε για να συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα της ΝΑSA. Ο Μενέλαος Ράπτης από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφει τα νέα καθήκοντά του στην ανάλυση των εκατομμυρίων δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope.

«Έχω την τιμή και τη χαρά να αποτελώ πλέον μέρος της ερευνητικής ομάδας της ΝΑSA, η οποία θα αναλύσει τα εκατομμύρια δεδομένα του James Webb Space Telescope», αναφέρει με ενθουσιασμό και εξηγεί πως πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό και ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα επιτεύγματα στον τομέα του διαστήματος, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα το ομορφότερο παράθυρο προς τη μαγεία του διαστήματος.

Πώς άρχισε η συνεργασία με τη NASA

Το κολλέγιο Franklin & Marshall, όπως ο ίδιος επισημαίνει, του πρόσφερε ήδη από το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο μια πληθώρα δεξιοτήτων, καλλιεργώντας ταυτόχρονα σε πολύ υψηλό βαθμό τις ικανότητές του, προετοιμάζοντάς τον για κάτι πραγματικά φοβερό, μια περιπέτεια την οποία θα έχει την τιμή να ζήσω σε πολύ λίγες μέρες.

«Σε συνεργασία με καθηγητή του τμήματος της Αστρονομίας και Φυσικής του κολλεγίου, προετοιμάστηκα σε αρκετά δύσκολες και συνάμα απαιτητικές προκλήσεις, κυρίως στον προγραμματισμό αλλά και την αστροφυσική», σημειώνει και εξηγεί πως, «οι προϋπάρχουσες βασικές γνώσεις που είχα στον προγραμματισμό και συγκεκριμένα στη γλώσσα προγραμματισμού Python, ενισχύθηκαν σημαντικά κατευθύνοντας το γνωστικό μου πεδίο στην βελτίωση και τον εμπλουτισμό του. Έπειτα από αυτή τη σκληρή “εκπαίδευση”, ο υπεύθυνος καθηγητής με έκρινε ικανό αλλά και θεώρησε πως είμαι ο ιδανικός φοιτητής που θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τα διαστημικά δεδομένα, έχοντας τον καθηγητή ως επικεφαλής. Δεν θα κρύψω πως κατά τη διάρκεια του πρώτου μου ακαδημαϊκού εξαμήνου επέδειξα επιμονή, υπομονή, μα πάνω από όλα πάθος! Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η αγάπη μου για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη είναι που με ξεχώρισε, που μου χάρισε το εισιτήριο για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

«Η έρευνά μου στη ΝASA θα εστιαστεί στην εξέλιξη των γαλαξιών»

Αναφερόμενος στο ερευνητικό πεδίο με το οποίο θα ασχοληθεί στη NASA, είπε: «Είναι ένα από τα δυσκολότερα στον τομέα της αστροφυσικής καθώς συνδυάζει πολλά στοιχεία της επιστήμης, αλλά και ταυτόχρονα τη φαντασία του ερευνητή. Ο τρόπος με τον οποίο θα αναλύσω τα συγκεκριμένα δεδομένα επαφίεται στις ιδέες και την ικανότητά μου, η οποία φυσικά θα συνοδεύεται από την καθοδήγηση του καθηγητή μου. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο επιτρέπει την διεύρυνση των ερευνών και των αναλύσεων, όσον αφορά την αστρονομία και την κοσμολογία, ενώ η έρευνά μου θα εστιαστεί στην εξέλιξη των γαλαξιών, πώς η ζωή και το τέλος ενός αστεριού τους επηρεάζει και ίσως στην εξερεύνηση κάποιων χαρακτηριστικών που θα ταυτοποιούν πιθανά κατοικήσιμους πλανήτες».

Συντρίμμια δορυφόρου της NASA θα πέσουν την Κυριακή -Μικρός ο κίνδυνος, λέει η διαστημική υπηρεσία

Eπικεφαλής NASA για τις βλέψεις της Κίνας στη Σελήνη: «Μπορεί να διεκδικήσουν πλούσιες σε ορυκτά περιοχές»

Για τον Μενέλαο Ράπτη, η πορεία που χαράζει είναι ένα όνειρο ζωής. Όπως εξηγεί, πρόκειται για μια πορεία που δεν περιείχε μόνο την καλλιέργεια του πνεύματος μέσα από την απαιτητική εργασία, αλλά παράλληλα το χάραγμα μιας μοναδικής διαδρομής που εύκολα μπορεί να παρομοιαστεί με έναν λαβύρινθο. Στο κάδρο των πρόσφατων επιτυχιών του, λέει, δεν ανήκει μονάχα η στοχοπροσήλωση, αλλά και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική, πολιτισμική και γλωσσική προσαρμογή.

Είνα δύσκολο και με πολλές προκλήσεις ταξίδι

Υπογραμμίζει, επίσης, πως το ταξίδι που επέλεξε δεν είναι εύκολο. «Η έρευνα και τα μαθήματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Η μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο για εμένα, ήταν να αναπτύξω ορθά την ικανότητα της προσαρμοστικότητας, ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω σε μια καινούργια συνθήκη, τη διαβίωση χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα», σημειώνει.

«Είναι δύσκολο», προσθέτει, «να μπορείς να συνεννοηθείς με επάρκεια σε μια ξένη γλώσσα και να εκφράσεις πλήρως τις σκέψεις σου, είναι δύσκολο να διαβάζεις πολλές ώρες κάθε ημέρα, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις στον ανταγωνισμό αλλά είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μεταφέρεις την καρδιά σου, σε άλλον τόπο. Ποτέ δεν τα κατάφερα ούτε επιθυμώ να συμβεί αυτό. Σε όλη τη μέχρι τώρα ακαδημαϊκή πορεία μου, όμως, κατάφερα να ελέγξω δυνατά συναισθήματα και πιστεύω πως η επίτευξη της συναισθηματικής ισορροπίας και η ωριμότητα, ήταν τα στοιχεία που τελικά με βοήθησαν να ξεχωρίσω».

Η ζωή στην Αμερική είναι περίλαμπρη και πολυκύμαντη

Η ζωή στην Αμερική είναι αρκετά δύσκολη, εξηγεί, όμως αναμφίβολα τον ανταμείβει επαρκώς τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι η πρόκληση να κάνει καινούργιους φίλους, είναι η ανάγκη για προσαρμογή, είναι η παροχή αναρίθμητων πόρων, η πορεία προς την ευτυχία και συνεπώς προς την επιτυχία.

«Η πραγματική επιτυχία, έρχεται μονάχα μέσα από την ευτυχία! Είναι επίσης ο αγώνας και το θάρρος, η ζωή στην Αμερική είναι περίλαμπρη αλλά την ίδια στιγμή, πολυκύμαντη. Μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, ήταν να βρίσκομαι μακριά από την οικογένεια που τόσο αγαπώ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να αποχωριστώ τα πρόσωπα με τα οποία συνδέομαι πνευματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Με αισιοδοξία θα δηλώσω πως η άυλη, γλυκιά σύνδεση που υπάρχει στις καρδιές μας με συντρόφευε κατά την διάρκεια όλου του εξαμήνου, προσθέτοντας στο αλφάβητο της ψυχής μου το Α και το Ω, την αγάπη», εκμυστηρεύεται.

Με υποδειγματική ωριμότητα, ο αριστούχος φοιτητής, εξηγεί πως τα επόμενα σχέδιά του περιλαμβάνουν την απόλαυση αυτού του μεγάλου επιτεύγματος. «Είμαι πεπεισμένος πως το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός ανθρώπου είναι να μπορεί να απολαύσει όσα έχει καταφέρει μέχρι μια δεδομένη στιγμή, να αντισταθεί στους γοργούς ρυθμούς της ζωής επιφέροντας επιβράδυνση στον χρόνο, με την συνειδητοποίηση του κατορθώματος του. Επίσης, τα επόμενα σχέδια αφορούν την καλύτερη προετοιμασία μου αναφορικά με την έρευνα, την απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση μου σε αυτή, με τη διατήρηση όμως της ισορροπίας, με άλλες ενασχολήσεις όπως ο αθλητισμός», καταλήγει.


Πηγή