Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Μητσοτάκης: Πυρετώδεις συσκέψεις για τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ – Τι θα κρίνει το ύψος των παροχών

Διαρκείς συσκέψεις ξεκινούν από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτιστεί ήδη μια λίστα με δυνητικές εξαγγελίες, όμως μια σειρά από στοιχεία που θα γίνουν γνωστά μέσα στην εβδομάδα, όπως ο πληθωρισμός και τα έσοδα του Αυγούστου και η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις.

«Γαλάζια» εξόρμηση στη βόρεια Ελλάδα ενόψει ΔΕΘ -Που θα βρεθούν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ

Τα 6 κλειδιά που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων, όχι όμως η υπέρβαση τους, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης. Ο προσεχής χειμώνας έχει πολλές μεταβλητές και σε καμία περίπτωση δεν θέλει το κυβερνητικό επιτελείο να ξεμείνει με άδεια ταμεία προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. θα κρίνουν το μείγμα των μέτρων

Το μείγμα των μέτρων θα κριθεί και από τις αποφάσεις για έλεγχο των τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την Παρασκευή συνεδριάζουν το Eurogroup και οι υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης που θα εξετάσουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ζοφερής κατάστασης που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο η Κομισιόν. Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και η ανάλογη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια για δημοσιονομικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, που θα μπορέσει να κατευθύνει πόρους σε άλλες δράσεις πλην της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Πέραν των οικονομικών μέτρων κυβερνητικές πηγές αποδίδουν μεγάλη σημασία στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Στην τελευταία ΔΕΘ πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν, θα περιγράψει τις κυβερνητικές προτεραιότητες τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις κάλπες και θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την επόμενη τετραετία, εφόσον η ΝΔ επικρατήσει στην εκλογική μάχη. Θα προτάξει, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, την ανάγκη σταθερότητας που καθίσταται πιο έντονη και επιτακτική λόγω των οικονομικών και γεωπολιτικών αναταράξεων που υφίσταται ο κόσμος. Σε ένα περιβάλλον αστάθειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και με ισχυρά κράτη να κλυδωνίζονται απαιτείται μια στιβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση, αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

Ο δρόμος της σταθερότητας, κατά πολλά κυβερνητικά στελέχη, περνά μέσα και από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διότι, όπως υποστηρίζουν, μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με ταχύτητα τις κρίσεις που σοβούν. Όπως έγραψε το iefimerida.gr, έχουν πληθύνει οι φωνές στο περιβάλλον του πρωθυπουργού που εισηγούνται αλλαγές στο εκλογικό σύστημα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες για το πρώτο κόμμα να επιτύχει την αυτοδυναμία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι «στις εκλογές του 2023 θα πάμε το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε καθαρή εντολή». Όμως, η πρόκληση που απηύθυνε προς την αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησε ερωτηματικά για τις κυβερνητικές προθέσεις. «Ακούω από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “τελείωσε ο Μητσοτάκης, καταρρέει η κυβέρνηση”, αφού εμείς καταρρέουμε και δεν θα είμαστε πρώτοι, αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει στο πρώτο κόμμα σταθερή διαρκής και βιώσιμη κυβέρνηση», αναρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου. 


Πηγή