Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα περιορίσαμε τη σκληρή ή εξτρεμιστική δεξιά -Είναι στο περιθώριο, δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους

Κάθε συζήτηση για συνεργασία της ΝΔ με κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ξέκοψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

«Αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον», όπως τόνισε. Με αυτό τον τρόπο έθεσε μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή για τους δυνητικούς συμμάχους του κόμματος του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «καταφέραμε να περιορίσουμε τη σκληρή ή εξτρεμιστική δεξιά».

Θα επιμείνει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας ο Μητσοτάκης

Η τοποθέτηση του για το θέμα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αποτελεί και μία απάντηση στα σενάρια που διακινούνται για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με κορμό τη ΝΔ και κόμματα στα δεξιά της σε περίπτωση που δεν επιτύχει την αυτοδυναμία το 2027. Αποτελεί, επίσης, μία σκόπιμη αντίστιξη, χωρίς να αναφερθεί ευθέως, στα όσα προηγήθηκαν στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Ανδρουλάκης και σειρά στελεχών του κόμματος μίλησαν για συνεργασία με κόμματα της αριστερά προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, αν είναι πρώτο κόμμα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, όπως έπραξε το 2023 κερδίζοντας το στοίχημα, καθώς οποιαδήποτε άλλη συζήτηση «εκπέμπει αδυναμία και ηττοπάθεια», όπως αναφέρουν συνεργάτες του.  «Η σταθερότητα είναι ένα πολύ πολύτιμο «νόμισμα» στον σημερινό κόσμο. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα το εκλογικό μας πρόγραμμα, να μην χάνουμε χρόνο σε συζητήσεις στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας», όπως σημείωσε στην τοποθέτηση του. 

«Κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ»

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του κ. Τραμπ η συζήτηση με τον κ. Λέτα είναι φυσικό να επικεντρωθεί στην επόμενη ημέρα των Ευρωατλαντικών σχέσεων. «Πρόκειται ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη», είναι η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, καθώς η Ε.Ε. πρέπει να περάσει «από τα λόγια στις πράξεις» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο νέο περιβάλλον. «Εάν πράγματι ισχύει ότι θα μετακινηθεί περισσότερο από μια διεθνή τάξη βασισμένη σε αξίες ή κανόνες σε έναν συναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των διεθνών προβλημάτων, αυτό πιστεύω ότι μας υποχρεώνει ακόμα περισσότερο να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά θέματα που έχουμε συζητήσει», όπως είπε δίνοντας έμφαση στον τομέα της Άμυνας. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν την πεποίθηση πως η συζήτηση «έχει μπει στις ράγες» και σχετικά σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις για μία κοινή αμυντική πολιτική. Δύο είναι τα ζητήματα που έχει θέσει πρώτη η Ελλάδα και αφορούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου με την αφαίρεση των δαπανών για την Άμυνα από τα κράτη – μέλη και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για αμυντικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι απαραίτητα βήματα για την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης, ενώ εκτιμά ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσουν και οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη συνεισφορά της Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως είχε πράξει και στην πρώτη θητεία του κ. Τραμπ. Συζήτηση την οποία προσεγγίζει η Ελλάδα από μια θέση ισχύος, διότι ήδη δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα», όπως δήλωσε.

Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρόκειται για μια πολύ ισχυρή εταιρική σχέση και δεν αναμένω οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα». Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν λίγο αργότερα πως έχουν ανοίξει ήδη δίαυλοι επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική Διοίκηση δημιουργώντας τις συνθήκες για μία στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως η αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο δημιουργεί μία συνθήκη αναμονής σε όλες τις χώρες οι οποίες «περιμένουν που θα καθίσει η σκόνη» προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους, γεγονός που επηρεάζει εμμέσως τον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Αφήστε να δούμε πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, οδηγώντας στην εκτίμηση πως η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μετατίθεται χρονικά μετά το Μάρτιο. 


Πηγή