Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Ντράγκι: Χρειάζεται ένα νέο δημοσιονομικό μέσο για τη στήριξη πιο αδύναμων χωρών

Ένα νέο κοινό «δημοσιονομικό μέσο» για τη συνοχή των χωρών-μελών της χρειάζεται η Ευρωζώνη, ακόμη και όταν αυτές δέχονται επίθεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να σημειώσουν μικρή πρόοδο σε ορισμένα από τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα στην Ε.Ε., όπως ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που εκκαθαρίζονται.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Φλωρεντία, ο Ντράγκι εξέφρασε την υποστήριξή του στο βήμα αυτό και τάχθηκε υπέρ ενός μέσου για τη βοήθεια των πιο αδύναμων χωρών, εάν αυτές τιμωρούνται υπερβολικά από τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων χρέους.

«Χρειαζόμαστε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέσο για να διατηρήσουμε τη σύγκλιση κατά τη διάρκεια μεγάλων σοκ, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνουμε πολύ τη νομισματική πολιτική», είπε ο Ντράγκι. «Στόχος του θα ήταν η δημιουργία ενός επιπλέον επιπέδου σταθεροποίησης που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στις εθνικές πολιτικές», πρόσθεσε.

Η πρόταση του Ντράγκι δεν συνοδευόταν από πολλές λεπτομέρειες και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το όποιο τέτοιο μέσο δεν είναι «εύκολο να σχεδιασθεί εννοιολογικά», λόγω και των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων. Αντίστοιχες ιδέες, που είχαν προωθηθεί μετά τη σοβαρή κρίση χρέους της Ευρωζώνης την περίοδο 2010-12, είχαν τορπιλισθεί από τη Γερμανία, η οποία έχει ισχυρό ταμείο και η κυβέρνησή της φοβάται ότι θα πρέπει να καλύψει τον λογαριασμό των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας.

Οι ανησυχίες της γερμανικής πλευράς ενισχύθηκαν πιθανόν από τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του κατά του κατεστημένου κόμματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκα. Άλλωστε και τα δύο αυτά κόμματα έχουν εκφράσει σε διαφορετικό βαθμό επιφυλάξεις για το εγχείρημα του ευρώ τα τελευταία χρόνια και έχουν τοποθετηθεί με σκεπτικισμό για τη θέση της Ιταλίας στην Ένωση.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το ενιαίο νόμισμα το εμπιστεύονται οι πολίτες της Ευρωζώνης, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να αποφέρει τα οφέλη που έχει υποσχεθεί.

localStorage.clear();


Πηγή