Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Ξανθός: Στόχος να μετασχηματίσουμε τον χώρο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Ένα μελανό σημείο που ήταν γνωστό, αλλά έμπαινε πάντα κάτω από το χαλί, αντιμετωπίζει το νέο σχέδιο νόμου για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς, τόνισε στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ημερίδα που οργανώθηκε για το θέμα.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του, είναι σημαντικό που σε περιόδους λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών μπορούν να γίνονται δράσεις, παρεμβάσεις, που ενισχύουν αυτή την κουλτούρα του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Για πρώτη φορά, όντως αυτοί οι ασθενείς που έχουν τελέσει, βεβαίως, αδικήματα, κάποια από αυτά πολύ σοβαρά, αντιμετωπίζονται όχι μόνο με όρους εγκλεισμού, όχι μόνο με όρους αποτροπής επικινδυνότητας, ασφάλειας, φύλαξης και τα λοιπά, αλλά και με όρους εξατομικευμένης και ποιοτικής θεραπευτικής φροντίδας» είπε ο υπουργός, ο οποίος εξήγησε ότι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο με τη μέγιστη επιστημονική τεκμηρίωση και σε εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές.

Είπε μάλιστα: Αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή «συνάδει και με την προσπάθεια που κάνουμε να μετασχηματίσουμε και το τοπίο συνολικά στον χώρο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση -που επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό προοδευτικό βήμα στο σύστημα της ψυχικής υγείας της χώρας μας- το οποίο είχε βαλτώσει τα χρόνια της κρίσης και των περικοπών».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, από την ασυλική φροντίδα περνάμε στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, στην έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην εξωιδρυματική και εξωνοσοκομειακή συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα ανθρώπων που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Το παράδειγμα της Λέρου είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την αποασυλοποίηση στη χώρα, υπήρχαν πολύ ισχυρές φωνές που έλεγαν, “μα, είναι δυνατόν αυτοί οι ασυλοποιημένοι για χρόνια άνθρωποι να ξαναγίνουν λειτουργικοί;”» είπε κι επισήμανε ότι το παράδειγμα της Λέρου δίνει από μόνο του απαντήσεις.

Ωστόσο, σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες, καλύτερη στελέχωση, καλύτερη οργάνωση του συστήματος, ανάπτυξη περισσότερων δομών και υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην κοινότητα, και κατέληξε: «Είναι σημαντικό ότι η πρόνοια, η φροντίδα αυτών των αρρώστων, δεν θα γίνεται μόνο σε ασυλικό περιβάλλον. Μπορεί να γίνεται στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων και κάνουμε μία προσπάθεια αυτήν την περίοδο να αναπτύξουμε σε επτά νοσοκομεία της  περιφέρειας, ψυχιατρικές κλινικές». Αυτό, όπως συμπλήρωσε, θα σταματήσει τη συρροή περιστατικών -ειδικά των ακούσιων εισαγωγών και των εισαγγελικών εντολών- στα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι τα νοσοκομεία αυτά να μπουν σταδιακά σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου και η φροντίδα όσων φιλοξενούν να γίνεται και σε δομές που είναι στην κοινότητα, σε κέντρα ψυχικής υγείας με τη συνδρομή κινητών μονάδων και άλλων εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών.

localStorage.clear();


Πηγή