Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

«Ξορκίζει» εκλογές και νέα μέτρα η κυβέρνηση

Με ελιγμούς εντός των ασφυκτικών περιθωρίων συμφωνίας και δανειστών επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση, την ώρα που η κλεψύδρα για την πολυπόθητη πολιτική συμφωνία ως το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αδειάζει.

Το πλάνο στο οποίο εμμένει η κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και έως το τέλος του έτους και με κλεισμένη την αξιολόγηση, από το επόμενο έτος «να προχωρήσουμε στην ρύθμιση του χρέους και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», το οποίο μάλιστα τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Προς επίρρωση τούτων στο Μαξίμου παραπέμπουν τόσο στα στοιχεία της οικονομίας και τα αναθεωρημένα επί τα βελτίω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο (αύξηση 1,8% του ΑΕΠ) αλλά και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναγνωρίζοντας “εντυπωσιακή πρόοδο” έκανε λόγο για δυνατότητα συμφωνίας «πακέτου» για αξιολόγηση και χρέος.

Είναι εμφανές πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο «παίζουν» το χαρτί του κινδύνου αποσταθεροποίησης – πολιτικής και οικονομικής – της Ευρωζώνης, ενόψει και του εξαιρετικά κρίσιμου δημοψηφίσματος της Ιταλίας, εκτιμώντας ότι η Αθήνα μπορεί να βγει κερδισμένη από τις πολιτικές συγκυρίες με το κλείσιμο της συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο και ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η κυβέρνηση θεωρεί εφικτή και ρεαλιστική τη συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκέμβρη.

Την ίδια ώρα πάντως, αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση επ’ αυτού, καθώς στο Μαξίμου επιμένουν πως ορόσημο αποτελεί η 5η Δεκέμβρη, το «παράθυρο» Μοσκοβισί για νέα συνεδρίαση εντός του μήνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παράταση του θρίλερ για την αξιολόγηση και το χρέος. Αναφορικά με το «παράθυρο» για τέταρτο Μνημόνιο, αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο newsbeast πως αυτό που πέρασε στα “ψιλά” είναι η προϋπόθεση της μη ολοκλήρωσης της υπάρχουσας συμφωνίας.

Παράλληλα, με τον κίνδυνο για μία «χρυσή τομή» μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, η οποία θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει σε απαιτήσεις για νέα μέτρα, στην κυβέρνηση επιχειρούν να πάρουν θέση άμυνας, προεξοφλώντας πως «πρόσθετα μέτρα πέραν του 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», όπως επανέλαβε μετά τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ντρίμπλες» με τα πλεονάσματα μετά το 2018

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, η Ηρώδου Αττικού επιχειρεί με ελιγμούς να δώσει ζωτικό χώρο για μία συμφωνία, αφήνοντας παράθυρο για υψηλές προβλέψεις (3,5%), οι οποίες ωστοσο θα αναθεωρηθούν επί τα βελτιω με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό συνάγεται ως συμπέρασμα από την αναφορά του πορτ παρόλ της κυβέρνησης στο γεγονός πως «τα Μεσοπρόθεσμα προγράμματα αναθεωρούνται δύο φορές το έτος» σε ερώτηση για μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως ήδη έχουν προχωρήσει πολύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και επί τάπητος βρίσκονται τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ιδιαίτερα για το φλέγον θέμα των εργασιακών, στην κυβέρνηση αν και τονίζουν τη στήριξη Μοσκοβισί για μη υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μετά και τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κάνουν λόγο για «φως στο τούνελ».

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αδιέξοδα (εργασιακά, δημοσιονομικό 2018 για 600 εκατ. και ενεργειακά) έχουν φουντώσει την εκλογολογία με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά πριν αυτή… εξαπλωθεί. Στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν κάθε σενάριο για plan B, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να χαρακτηρίζει «επικίνδυνα για τη χώρα» τα σενάρια, επαναλαμβάνοντας πως αυτό αποτελεί μέρος της ατζέντας της ΝΔ, εγκαλώντας την πως επιδιώκει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.


Πηγή