Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

«Οι πολίτες ζητούν πράξεις»

Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΑ «Οικονομικό Βαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 3 και 7 Οκτωβρίου 2016, δείχνουν ότι οι πολίτες ζητούν γενναίες μεταρρυθμίσεις και μέτρα βελτίωσης της οικονομίας.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Στα δύο πάγια ερωτήματα, που τίθενται σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο, σχετικά με το δείκτη αισιοδοξίας των Ελλήνων πολιτών, η εικόνα είναι ιδιαίτερα αρνητική. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (81%) συμμετέχοντες διατηρούν απαισιόδοξη στάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καταγράφοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διαχρονικά. Χειρότερη είναι η εικόνα, σχετικά με τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, αφού το 83% των συμμετεχόντων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομιών, σημειώνοντας 7% πτώση σε σχέση με τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας.

Στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τη λειτουργία στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα παρέχουν πτυχία αναγνωρισμένα και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημόσιων πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% απάντησε θετικά, ενώ μόλις το 35% των συμμετεχόντων εξέφρασε αρνητική θέση.

Το δεύτερο ερώτημα επικαιρότητας, σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 48%, δήλωσαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ μόλις το 22% αυτών απάντησε θετικά. Στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 30%. Στο τρίτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι απαντήσεις ήταν απολύτως μοιρασμένες σημειώνοντας ποσοστό 41% και στις δύο περιπτώσεις, δείχνοντας ότι οι πολίτες θεωρούν εξίσου σημαντικά και τα δύο ζητούμενα.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την κόπωση της κοινωνίας, από την πολυετή ύφεση. Οφείλουν να στρέψουν την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα, προς την κατεύθυνση γενναίων παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να επιταχύνουν την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ


Πηγή