Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Ο «νέος Γκάντι» διοργανώνει παγκόσμια πορεία για την ειρήνη

Χιλιάδες διαδηλωτές από το Νέο Δελχί, στην Ινδία, θα συγκλίνουν τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Γενεύη, έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Ινδός ακτιβιστής από τον οποίο προέρχεται αυτή η ιδέα της «Πορείας για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη».

«Αυτή η ιδέα για μια παγκόσμια πορεία γεννήθηκε» καθώς η Ινδία «γιορτάζει μετά βαΐων και κλάδων» τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, σε ένα υπόβαθρο έντασης των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, εξήγησε στα ΜΜΕ στη Γενεύη ο Ινδός Ρατζαγκοπάλ Πουθανβιτίλ, ο οποίος μάχεται στη χώρα του για το δικαίωμα της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους ακτήμονες Ινδούς.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

Η πορεία έχει σκοπό να συνδέσει το Νέο Δελχί, όπου αναπαύεται ο Γκάντι, με τη Γενεύη, «μια πόλη ειρήνης», εξηγεί αυτός ο 70χρονος μηχανολόγος, που έχει ήδη οργανώσει πολλές πορείες στην Ινδία.

Οι περιπατητές θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους στις 2 Οκτωβρίου για να συναντηθούν στη Γενεύη στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, διασχίζοντας κυρίως το Πακιστάν, το Ιράν και την Τουρκία, μια διαδρομή σχεδόν 9.500 χιλιομέτρων.

Σε περίπτωση δυσκολιών με τις θεωρήσεις διαβατηρίων ή για λόγους ασφαλείας, οι περιπατητές μπορούν ωστόσο να αναθεωρήσουν το σχέδιό τους και να πάρουν το πλοίο, από τη Μουμπάι μέχρι την Ελλάδα, προτού συνεχίσουν την (πεζή) πορεία τους, είπε ο Ρατζαγκοπάλ Πουθανβιτίλ.

Εκείνος που χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως «ο νέος Γκάντι», μια σύγκριση με την οποία «δεν αισθάνεται άνετα» όπως λέει, ελπίζει ότι θα έχει τη στήριξη του Δαλάι Λάμα και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, υπολογίζει ότι θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη και άλλων οργανώσεων και δήμων. Ελπίζει έτσι ότι χιλιάδες περιπατητές εκτός Ινδίας θα ξεκινήσουν τη δική τους πορεία και θα φθάσουν κι εκείνοι στη Γενεύη στις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Όταν φθάσουν στη Γενεύη, οι περιπατητές για την ειρήνη θα διοργανώσουν έως τις 3 Οκτωβρίου 2020 μια εβδομάδα συναντήσεων και συζητήσεων.

Με τη διοργάνωση της πορείας αυτής, ο Ινδός ακτιβιστής ελπίζει να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη διασύνδεση ανάμεσα στις συγκρούσεις και στους φυσικούς πόρους.

«Αν η γη, το δάσος και το νερό κλέβονται από τους φτωχούς, αυτό οδηγεί σε υπάρξουν προβλήματα στην κοινωνία, και αυτά τα προβλήματα οδηγούν σε συγκρούσεις και οι συγκρούσεις μπορούν να μετατραπούν σε βία μεγάλης κλίμακας. Πιστεύουμε λοιπόν πως η ειρήνη πρέπει να θεωρείται θέμα δικαιοσύνης», είπε.

Ο Ρατζαγκοπάλ Πουθανβιτίλ διεκδικεί επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στον ΟΗΕ, μαζί με τα κράτη-κράτη, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των στόχων της διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Τι θα δώσουμε στην επόμενη γενιά: έναν κατεστραμμένο κόσμο ή κάτι για το οποίο αξίζει να ζει κανείς;» κατέληξε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή