Ο Ρούντι Ντούτσκε είχε σταματήσει με το ποδήλατό του μπροστά σ΄ένα φαρμακείο στην διάσημη λεωφόρο Κουρφυστεντάμ του δυτικού Βερολίνου όταν δεχόταν τα πυρά ενός ακροδεξιού. Ήταν 11 Aπριλίου 1968. Έντεκα χρόνια αργότερα ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του γερμανικού φοιτητικού κινήματος άφηνε την τελευταία του πνοή καταβεβλημένος από τις επιπτώσεις της επίθεσης. Ο δράστης συλλαμβάνεται, καταδικάζεται και αυτοκτονεί περίπου δύο χρόνια αργότερα στη φυλακή.
Ο αριστερός ακτιβιστής Ρούντι Ντούτσκε ήταν τότε μια εμβληματική μορφή που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του το μίσος συντηρητικών και ακροδεξιών. Θεωρείται σήμερα ο εμπνευστής νέων τρόπων διαμαρτυρίας. Κι όμως. Στη Γερμανία ο κυριότερος εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Γερμανικού Φοιτητικού Συνδέσμου (SDS) δεν έγινε ποτέ θρύλος.
Αν αναλογιστεί κανείς πόσο ο Μάης του ΄68 και το φοιτητικό κίνημα άλλαξε την μεταπολεμική Γερμανία είναι απορίας άξιο γιατί σήμερα οι Γερμανοί αριστεροί φορούν μπλουζάκια του Τσε Γκεβάρα και όχι της φωνής του γερμανικού φοιτητικού κινήματος. Ίσως το γεγονός αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, να οφείλεται στην εξωτερική εμφάνιση και το ντύσιμο του γερμανού ακτιβιστή. Σε αντίθεση με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος φορούσε μπερέ και κάπνιζε πούρο, ο Ρούντι Ντούτσκε φορούσε πλεκτό πουλόβερ και η γλώσσα που χρησιμοποιούσε κάθε άλλα παρά προσφερόταν για συνθήματα.
«Θα άξιζε μεγαλύτερης αναγνώρισης»
Ένας λόγος που ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στην πρόσληψη του Ρούντι Ντούτσκε, τόσο στην εποχή του, όσο και αργότερα ήταν ότι το όνομά του συνδέθηκε λανθασμένα με τις γερμανικές Ερυθρές Ταξιαρχίες (RAF), εκτιμά ο καθηγητής Χάγιο Φούνκε, ο οποίος, όπως και ο Ντούτσκε, υπήρξε μέλος του Σοσιαλιστικού Γερμανικού Φοιτητικού Συνδέσμου (SDS).
Σύμφωνα με τον ειδικό συχνά οι αντίπαλοι του φοιτητικού κινήματος θεωρούν ότι οι φοιτητές προετοίμασαν τον δρόμο για την τρομοκρατία της RAF. Όπως λέει ο γερμανός καθηγητής ο Ντούτσκε «απέρριπτε τη χρήση βίας, ήταν ένα εγκάρδιος άνθρωπος και θα άξιζε μεγαλύτερης αναγνώρισης».
Η νεαρή πολιτικός Ρικάρντα Λανγκ δεν είχε γεννηθεί το 1979, όταν πέθανε ο Ντούτσκε. Η εκπρόσωπος της νεολαίας των Γερμανών Πρασίνων δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Το κίνημα τη γενιάς του ΄68 συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της μεταπολεμικής Γερμανίας». Λέει ότι φυσικά και γνωρίζει τον Ρούντι Ντούτσκε, τον χαρισματικό άνθρωπο με τη μεγάλη πειθώ. «Δεν ανήκει ωστόσο στα ινδάλματά της», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Πράσινης νεολαίας.
localStorage.clear();
Πηγή