Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στόχος των μέτρων αυτών θα είναι «να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών» τους.
Ο Τραμπ θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.
Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες. Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος, έκανε λόγο για δασμούς «περίπου 60 δισεκατομμυρίων».
Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις «άδικες» εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.
Αυτό που έχει αξία, πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η αντίδραση της Κίνας που ως γνωστόν έχει απειλήσει πως σε περίπτωση που γινόταν αυτό που τελικά έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τότε θα υπήρχαν από την πλευρά τους αντίποινα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters , που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.
Όταν ρωτήθηκε για τις «εξαιρέσεις», καταθέτοντας στο Κογκρέσο, ο Λαϊτχάιζερ απάντησε: «Έχουμε τις δύο χώρες της NAFTA (σ.σ. Καναδάς και Μεξικό) και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι. Έχουμε την Ευρώπη. Έχουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία και, κάποια ξεχνάω, προφανώς τη Νότια Κορέα με την οποία είμαστε σε διαπραγματεύσεις».
Την περασμένη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για εξαίρεση από τους δασμούς, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, τους οποίους είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Μαρτίου. Ο Λαϊτχάιζερ είπε σήμερα ότι όσο εξετάζονται οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί από τις χώρες που ανέφερε, οι δασμοί δεν θα ισχύουν για αυτές.
Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε απόψε «με ανακούφιση», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.
«Επειδή ο προστατευτισμός είναι ο λάθος δρόμος. Το ελεύθερο εμπόριο είναι θεμελιώδες για την ευημερία μας», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
localStorage.clear();
Πηγή