Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Πλοίο-νοσοκομείο στέλνει η Κίνα στη Βενεζουέλα

Ένα κινεζικό ναυτικό πλοίο- νοσοκομείο έφτασε χθες Σάββατο στη Βενεζουέλα για να προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη για μία εβδομάδα στους κατοίκους της χώρας που βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση.

«Θα δέχονται ασθενείς όλη την εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, ο στρατηγός Βλαντίμιρ Παδρίνο, λίγο μετά την άφιξη του πλοίου He Ping Fang Zou (Αψίδα της Ειρήνης, στα κινεζικά) στην Λα Γκουάιρα, ένα λιμάνι περίπου 40 χιλιόμετρα από το Καράκας.

Σύμφωνα με επίσημη πηγή, το πλοίο των 178 μέτρων διαθέτει 500 κλίνες, 35 μονάδες εντατικής θεραπείας και 12 χειρουργικές αίθουσες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υποδεχόμαστε στην πολυαγαπημένη πατρίδα μας το πλοίο- νοσοκομείο του κινεζικού ναυτικού, την Αψίδα της Ειρήνης», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Έτσι γίνεται η διπλωματία, με συγκεκριμένες ενέργειες συνεργασίας και όχι (…) με τον ήχο των τυμπάνων του πολέμου, την παρεμβατικότητα και την ανάμιξη», πρόσθεσε από την πλευρά του ο στρατηγός Παδρίνο, αναφερόμενος στις καταγγελίες του Καράκας εναντίον των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούν ότι εργάζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Η άφιξη του κινεζικού πλοίο έγινε την ώρα που η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγείας, με το 85% των φαρμάκων να παρουσιάζουν έλλειψη, όπως και το 80% του εξοπλισμού χειρουργείων, σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Συνομοσπονδία και το Παρατηρητήριο Υγείας της Βενεζουέλας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική κρίση», κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαδούρο συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Μόλις επέστρεψε στο Καράκας ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ανακοίνωσε τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Κίνα για την εξαγωγή ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, με αντάλλαγμα επενδύσεις αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στόχος είναι το επίπεδο αυτό των εξαγωγών να επιτευχθεί ως τον Αύγουστο του 2019.

Το 2017 το Καράκας εξήγαγε κατά μέσο όρο 700.000 βαρέλια ημερησίως προς την Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Το Πεκίνο είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους και δανειστές της Βενεζουέλας, η οποία έχει λάβει δάνεια ύψους περίπου 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ασιατικό γίγαντα την τελευταία δεκαετία, κυρίως με αντάλλαγμα πετρέλαιο.

Το χρέος του Καράκας προς το Πεκίνο ανέρχεται πλέον σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2016 στο απόγειο της κρίσης στη Βενεζουέλα είχαν χαλαρώσει οι όροι αποπληρωμής τους.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως, με το 96% των κρατικών εσόδων της να προέρχονται από το πετρέλαιο.

Ωστόσο η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά: Τον Ιούνιο ήταν 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC), πολύ κάτω από τα 3,2 εκατομμύρια του 2008.

localStorage.clear();


Πηγή