Η Αθήνα έσπευσε να χαιρετήσει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, εναρμονισμένη με τις χώρες της Δύσης.
Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις και την επόμενη ημέρα στη χώρα. «Η Συρία απέχει λιγότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι το δεύτερο failed state στην περιοχή μας, στις ακτές της Μεσογείου. Και αν μετρήσουμε και τη Λιβύη, είναι το τρίτο. Και αυτό δεν είναι καλό για εμάς στην Ευρώπη», επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αναδεικνύοντας την ανησυχία που υπάρχει.
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να αναλύσει τις πληροφορίες που συλλέγονται, να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει μία σειρά αποφάσεων για θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Στο τραπέζι είναι η αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από την Συρία, όμως «δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις», όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν κυβερνητικές πηγές παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το χάος που επικρατεί δεν επιτρέπει βεβιασμένες κινήσεις και αποφάσεις, αφού ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την επόμενη ημέρα. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για μαζικές ροές μεταναστών», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αλλά σε κάθε περίπτωση «είναι σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες μας και συνεχίζουμε, σε κάθε περίπτωση, να ακολουθούμε την ίδια ακριβώς αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ευρωπαϊκές χώρες παγώνουν τη χορήγηση ασύλου σε Σύρους
Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία ανακοίνωσαν ήδη το πάγωμα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους, όμως αναζητείται μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που δεν θα δημιουργήσει ανισορροπία στη διαχείριση του ζητήματος, το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μία πρώτη επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μπρούνερ για να συζητήσουν το θέμα. Το ευκταίο σενάριο είναι η επιστροφή προσφύγων που είχαν φύγει από τις εστίες τους λόγω των διώξεων του καθεστώτος Άσαντ και βρήκαν καταφύγιο στην Ευρώπη, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον που διαμορφωθεί υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών που κατέλαβαν την εξουσία και σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος.
Κύριο μέλημα της Αθήνας η ασφάλεια του χριστιανικού πληθυσμού
Κύριο μέλημα για την κυβέρνηση είναι η ασφάλεια του χριστιανικού πληθυσμού που κατοικεί στη Συρία, όπως μαρτυρά η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, στον οποίο υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας, εκφράζοντάς την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση για «ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες». Η παραμονή του Έλληνα πρέσβη στη Δαμασκό κρίθηκε επιβεβλημένη για να συνδράμει την εκεί μειονότητα, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται για να μπορέσει άμεσα να παράσχει συνδρομή για την ασφαλή επιστροφή Ελλήνων ή Ευρωπαίων πολιτών εφόσον αυτό απαιτηθεί. Μία δύσκολη άσκηση αφού δεν υπάρχει οργανωμένη μορφή εξουσίας με την οποία θα γίνει η απαραίτητη συνεννόηση για τη δημιουργία σημείων εισόδου και εξόδου για τα μεταγωγικά αεροσκάφη.
Πηγή