Με προκλητικές δηλώσεις απέναντι στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και με χλευασμό απέναντι στην Αυστρία, εμφανίστηκε σε πρόσφατη ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναρτήθηκε πριν από λίγη ώρα στο Facebook από την οργάνωση του κόμματος του στην Αυστρία, όπως μεταδίδει απόψε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες της εφημερίδας Kurier και του τηλεοπτικού σταθμού ΟΕ24.
«Είναι μόλις 30 χρονών (σσ: το σωστό είναι πως ο Κουρτς είναι ήδη 31 χρονών) και ως υπουργός Εξωτερικών ήταν 28 χρονών. Τώρα το παίζει σπουδαίος και κάνει το σόου του. Αυτός ο ανήθικος καγκελάριος έχει προβλήματα μαζί μας», φέρεται να λέει ο Ερντογάν στην ομιλία του, στην οποία προσθέτει πως ο Κουρτς «τρελαίνεται» επειδή η Τουρκία γίνεται ισχυρότερη.
Συνεχίζοντας τον χλευασμό του και απέναντι στον ίδιο τον αυστριακό λαό, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρει πως «εμείς είμαστε μέλος στην G-20, αυτοί μόλις που συγυρίζουν πίσω μας».
Σχετικά χαλαρή ήταν μία πρώτη αντίδραση απόψε από εκπρόσωπο της αυστριακής Καγκελαρίας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ενόσω ο κύριος πρόεδρος (Ερντογάν) διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα στην Τουρκία και όχι στην Αυστρία, αυτό δεν είναι πραγματικό πρόβλημα».
Σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, με οργή αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος — με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Κουρτς — ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, τονίζοντας πως «αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η αυστριακή οργάνωση του κόμματος AKP του Ερντογάν συμφωνεί δημόσια με την κριτική του Τούρκου προέδρου εναντίον της Αυστρίας, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την έλλειψη βούλησης τους (ΣΣ των οπαδών του Ερντογάν στην Αυστρία) για ένταξη στην κοινωνία».
«Το ό,τι βρίσκει απήχηση εντός της τουρκικής κοινότητας στη χώρα μας αυτό το βίντεο, το οποίο, έπειτα από πλησιέστερη παρατήρηση, θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή, συνιστά μία καταστροφική εικόνα», προειδοποιεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων, προσθέτοντας πως «το ό,τι αυτοί ταυτίζονται περισσότερο μαζί του (Ερντογάν) από ότι με την Αυστρία, είναι σαφές σημάδι για την μη πρόθεση ένταξης αυτής της ομάδας».
Με την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την ‘Αγκυρα να αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία.
Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως «ανεπιθύμητες» τις ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, είχε επισημάνει πως δεν πρόκειται πλέον να επιτραπεί μία τέτοια «ανάμιξη».
«Εάν η Τουρκία σχεδιάζει και αυτή τη φορά πάλι τέτοιες εμφανίσεις στην Αυστρία, τότε μπορώ μόνον να αναφέρω με σαφήνεια, ότι αυτές οι εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες και δεν θα τις επιτρέψουμε», είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ήδη στις αρχές του 2017, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε υπουργός Εξωτερικών απέρριπτε ως «ανεπιθύμητο» το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου του 2016, όπως επίσης σε σχέση με το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017, η Αυστρία εμφανίζονταν να έχει κρατήσει ίσως την πλέον αυστηρή στάση απέναντι στις εκκαθαρίσεις, τις διώξεις και την καταπίεση που ακολούθησαν το πρώτο, και απέναντι στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος, που θεωρείται ως επακόλουθο της έκβασης του δευτέρου.
Οι επανειλημμένες αρνητικές τοποθετήσεις, στους μήνες που ακολούθησαν, τόσο του Σοσιαλδημοκράτη τότε καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν όσο και του τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, οδήγησαν σε περαιτέρω ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις, που είχε σημαδευτεί νωρίτερα με την ανάκληση στην ‘Αγκυρα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστρία, επί ολόκληρους ένδεκα μήνες.
Βέβαια, αυτή η ένταση υποβόσκει από τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη της χώρας του, είχε έλθει ανεπίσημα στη Βιέννη και είχε μιλήσει σε 13.500 οπαδούς του κόμματός του στο πλαίσιο της τότε προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, προκαλώντας την αυστηρή δυσαρέσκεια της αυστριακής ηγεσίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου χρειάζεται – όπως χρειαζόταν στις προεδρικές εκλογές του 2014 και στο δημοψήφισμα του 2017 — και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ως εκ τούτου και τις ψήφους των 108.561 Τούρκων που ζουν σήμερα στην Αυστρία και που διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.
Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, με τους 160.000 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.
localStorage.clear();
Πηγή