Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Ρουμανία: Πρωταθλήτρια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την δικαστική αυθαιρεσία | ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόσφατη περιπέτεια του Ισραηλινού επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ, μετά από μία ερυθρά αγγελία της Interpol, ύστερα από αίτημα της Ρουμανίας, η οποία ωστόσο είχε ανακληθεί λόγω της προβληματικής καταδίκης του στη Ρουμανία, φέρνει στην επικαιρότητα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαστικής αυθαιρεσίας στη γείτονα.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ, που παραμένει ακόμα στη Αθήνα, είχε φτάσει στη χώρα μας στις 24 Νοεμβρίου και κατά τον έλεγχο που έγινε, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμεί μια ανακληθείσα από την Interpol «ερυθρά αγγελία», γι αυτό τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως προέκυψε η «ερυθρά αγγελία» για τον Μπένι Στάινμετζ είχε αρχικά εκδοθεί ύστερα από αίτημα των ρουμανικών Αρχών, όμως η Interpol στη συνέχεια προχώρησε σε άρση της «ερυθράς αγγελίας», εκδίδοντας παράλληλα ένα πόρισμα – καταπέλτη για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία.

Το πόρισμα που αφήνει έκθετη τη Ρουμανία

Η υπόθεση του Ισραηλινού επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ, έφερε στο φως το σοβαρό έλλειμμα Δικαιοσύνης στη Ρουμανία. Ενδεικτικό είναι πως στο πόρισμα της Interpol παρατίθενται στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η δίωξη και η καταδίκη του Μπένι Στάινμετζ ήταν πολιτικά υποκινούμενες, καθώς και ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της υπεράσπισης του.
Υπενθυμίζεται πως η Ρουμανία είναι 2η ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., μετά την Πολωνία, στην έκδοση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης, καθώς μόνο το 2019 εξέδωσε 1.373 Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης (ΕΕΣ). Ενδεικτικό είναι πως την ίδια χρονιά τα ΕΕΣ που εξέδωσε η Ελλάδα ήταν μόλις 406.
Το γεγονός που καταδεικνύει ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και πολιτικών διώξεων, ακόμη και μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., είναι πως από τα 1.373 ΕΕΣ εκτελέσθηκαν τα 655, δηλαδή λιγότερα από τα μισά. Μάλιστα η Διεθνής Διαφάνεια στους δείκτες που δημοσίευσε το 2020 κατατάσσει τη Ρουμανία ανάμεσα στα τρία πιο διεφθαρμένα κράτη της Ε.Ε.

Η υπόθεση της πρώτης Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης της Ρουμανίας βρίσκεται εδώ και καιρό υπό αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις τον Μάιο του 2021, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, οι οποίες αποτελούσαν οπισθοδρόμηση σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και απέκλιναν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την υπόθεση της Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι. Το 2020 Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρουμανία για την παύση, το 2018, της Γενικής Εισαγγελέως της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι. Η καθαίρεσή της από τη θέση της Γενικής Εισαγγελέως ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια να καμφθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα.
Η Κόβεσι σήμερα είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, ωστόσο στη Ρουμανία παραμένει σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Σημειώνεται πάντως ότι οι μηχανισμοί προστασίας απέναντι σε διώξεις που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, μέσω των ΕΕΣ, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Ε.Ε.


Πηγή