Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Σε επεξεργασία το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, εισάγονται με σχέδιο νόμου των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται από σήμερα στο στάδιο της επεξεργασίας και συζήτησης ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, και με στόχο να ψηφιστεί από την ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.

Με το σχέδιο νόμου και κατ΄ εξαίρεση κείμενων διατάξεων, εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό, είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των προωθούμενων ρυθμίσεων, «με τον τρόπο αυτό, αφενός διανοίγεται ένα νέο πεδίο επιχειρηματικότητας- το οποίο αξιοποιεί τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας (κλιματολογικές συνθήκες, έδαφος) – και άρα υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των εξαγωγών, αφετέρου διευκολύνεται και ρυθμίζεται η πρόσβαση ασθενών της χώρας σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόσβαση ασθενών στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Α. Ξανθός: Το νομοσχέδιο δεν συνιστά επιδοκιμασία της ευφορικής χρήσης

«Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Είναι μια καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά νομοθετείται η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι είναι γνωστές οι θεραπευτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες και ότι υπάρχει επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση για την αναλγητική, αντισπασμωδική, αντιεπιληπτική δράση της φαρμακευτικής κάνναβης, για τη θετική της δράση σε πολλές ασθένειες.

«Η αναγνώριση των φαρμακολογικών ιδιοτήτων της κάνναβης δεν συνιστά αναγνώριση και επιδοκιμασία της ευφορικής της χρήσης. Επειδή είναι ένα πρωτόγνωρο πεδίο και επειδή υπάρχουν και προκαταλήψεις, χρειάζεται σε αυτή τη συζήτηση να αφήσουμε τα προσχήματα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και χαρακτήρισε “προσχηματική προσέγγιση”, αυτή που λέει ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρει η κατ΄εξαίρεση παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά πραγματικός σκοπός είναι η αποποινικοποίηση της ευφορικής χρήσης. «Αυτή είναι μια ακραία κριτική, που αγνοεί τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή είναι μια προσέγγιση που ναρκοθετεί το κλίμα μιας σοβαρής προσέγγισης που πρέπει να υπάρξει», είπε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε τη λύπη του που το ΚΚΕ λέει πως είναι αντιεπιστημονική η προσέγγιση του νομοσχεδίου. Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ακραία την άποψη που διατυπώθηκε ότι «το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για να χαρακτηρίζεται το τσιγαριλίκι φάρμακο», και πρόσθεσε ότι μια τέτοια άποψη αδικεί τη συζήτηση για το θέμα.

«Δεν πρέπει σε αυτή την υπόθεση να ενεργοποιηθούν φοβικά, υπερσυντηρητικά, αντιεπιστημονικά και σκοταδιστικά αντανακλαστικά, ούτε η συζήτηση να καθοριστεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες», είπε ο υπουργός Υγείας και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να συνεισφέρουν για την καλύτερη δυνατή επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Η επιστημονική κοινότητα, οι εξειδικευμένοι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχει καταλήξει ότι η Cannabis Sativa L, με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για αγωγή αντιμετώπισης ενός μεγάλου μέρους ασθενειών, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου, και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν από την αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Είπε επίσης, ότι πολλές χώρες προχωρούν σε ρυθμίσεις απελευθέρωσης προϊόντων από την φαρμακευτική κάνναβη, διότι υπάρχουν ανάγκες που ιδιαίτερα στη χώρα μας είναι αυξημένες. “Εμείς δεν πρέπει να υπηρετήσουμε ως κράτος, τις συγκεκριμένες ανάγκες ασθενών;”, διερωτήθηκε ο κ. Αποστόλου, σημειώνοντας ότι η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει από τον σπόρο, το πολλαπλασιαστικό υλικό, κλειστή, και καταλήγει στο φαρμακευτικό προϊόν. Ο υπουργός είπε επίσης, ότι στην Ελλάδα ανοίγονται τεράστιες προοπτικές στην οικονομία και στην απασχόληση, από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Τα κόμματα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, επισήμανε ότι πολλοί ασθενείς προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους έχοντας τη ρετσινιά του χασικλή, διατρέχοντας τον κίνδυνο να συλληφθούν. «Ποιο είναι το όφελος της κοινωνίας με την καθολική απαγόρευση της κάνναβης και την ποινικοποίηση της ανακούφισής τους; Η κάνναβη είναι κομμάτι της καθημερινότητας τους, διευκολύνει τη ζωή και τη λειτουργικότητά τους», είπε ο κ. Πάλλης και πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας ψήφισμα από 40.000 ανθρώπους, που ζητούσαν αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται ιατρικά, είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Βλάσης. Ο βουλευτής ωστόσο, άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα των ασθενών, «αλλά συζητάμε για το πώς μπορεί να γίνει παραγωγή». Ο κ. Βλάσης επισήμανε ότι το πλαίσιο είναι ασαφές και πρόχειρο, δεν θέτει προϋποθέσεις, δεν θέτει πλαίσιο προστασίας της παραγωγής και ελλοχεύει ο κίνδυνος για πλήρη απώλεια ελέγχου από κρατικής πλευράς. «Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο να αιτηθεί άδειας», παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ, και πρόσθεσε ότι «μπορεί ένας χρήστης ή ένας μικροέμπορος να κάνει μια τέτοια επένδυση». Ο βουλευτής δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για το νομοσχέδιο.

Ο Κώστας Μπαργιώτας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είπε ότι η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό και ορθά όλο και περισσότερες χώρες περνούν στη νομιμοποίηση της χρήσης της. Σε κάθε περίπτωση, η λαϊκή ρήση «το λίγο είναι φάρμακο και το πολύ φαρμάκι», ισχύει για όλα τα φάρμακα, ακόμη και αυτά που μπορούμε να βρούμε στο περίπτερο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο βουλευτής ωστόσο δήλωσε επιφυλάξεις επί του νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του. «Η κυβέρνηση αξιοποιεί ομάδες ασθενών για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης, μπορούν να τους προσφέρει ανακούφιση, για να επιταχύνει τη διαδικασία απελευθέρωσης, τη στιγμή που θα μπορούσε να προχωρήσει στην παραγωγή με κρατικό μονοπώλιο ή στην εισαγωγή τέτοιων σκευασμάτων χωρίς να απαιτείται αλλαγή του νόμου”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι ελαχιστοποιείται το συνολικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του χασίς και ανοίγει η πόρτα «για να βαφτίζεται το χασίσι θεραπεία και το τσιγαριλίκι φάρμακο».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Ι. Αϊβατίδης από τη Χρυσή Αυγή, που αμφισβήτησε στο νομοσχέδιο οδήγησαν λόγοι ανθρωπιστικοί. Αντιθέτως, το θεώρησε ως «πρελούδιο αποποινικοποίησης της κάνναβης, πρελούδιο που διέπεται από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Την άποψη ότι η παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης πρέπει να αποτελεί κρατικό μονοπώλιο και μάλιστα αυστηρό, διατύπωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». «Η λέξη ‘εμπορική εκμετάλλευση’ δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτό το νομοσχέδιο» είπε, δηλώνοντας πάντως, πως πράγματι η φαρμακευτική κάνναβη βοηθά στην βελτίωση της κατάστασης ασθενών.

«Είμαστε υπέρ της αποποινικοποίησης χρήσης ουσιών. Είναι κολοσσιαίο ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας και πρέπει να εξορθολογιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για μια ακόμη φορά, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Με μικρά βήματα πρέπει να προχωρήσουμε στο τελικό μεγάλο βήμα, για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς με την αντίθετη λογική από αυτή  που κάποιοι συντηρητικοί ή φοβικοί άνθρωποι και φωνές λένε ότι «θα σκορπίσουμε τα ναρκωτικά στη νεολαία» – είναι  ακριβώς η αντίθετη διαδικασία», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

Επιφύλαξη δήλωσε ο Αριστείδης Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων που ζήτησε ξεκάθαρους κανόνες.

Στην επιτροπή θα εκθέσουν τις απόψεις τους την ερχόμενη εβδομάδα φορείς. Η επιτροπή αποδέχθηκε την πρόταση του Γρηγόρη Ψαριανού, να γίνει πρόσκληση και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

localStorage.clear();


Πηγή