Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ο Σολτς για την ουκρανική κρίση -Τι θα του ζητήσει ο Μπάιντεν

Ο Όλαφ Σολτς, που δέχεται επικρίσεις ότι εμφανίζεται επιεικής απέναντι στη Ρωσία, πρόκειται να μεταβεί αύριο Δευτέρα για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Με την ουκρανική κρίση να αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Σολτς θα πρέπει να περιμένει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τον ανακαλέσει στην τάξη.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να εμφανιστεί πιο αυστηρός απέναντι στη Μόσχα. Θα του επαναλάβει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2 είναι νεκρός, αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία», εκτίμησε το περιοδικό.

Η απόφαση του Σολτς να μην προσφέρει όπλα στην Ουκρανία και να μην ξεκαθαρίσει την τύχη του NordStream 2 προκάλεσε επικρίσεις. Στη συνέχεια όμως ο Γερμανός καγκελάριος συμφώνησε να περιληφθεί ο αγωγός αυτός — που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής– στον κατάλογο των ενδεχόμενων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, στην περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Γερμανία -δημοσκόπηση: Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Σολτς βυθίζεται -Πρωτιά του CDU/CSU

ΗΠΑ: Συνάντηση Σολτς-Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για τη διαμάχη Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Γερμανία στηρίζει εδώ και καιρό τον NordStream 2 που θα αυξήσει τις ικανότητες εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και ο οποίος κρίνεται ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Ο αγωγός, που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, έχει υποστηρικτές μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αλλά και της γερμανικής αντιπολίτευσης. Οι πρόσφατες αντικρουόμενες ανακοινώσεις του Βερολίνου για τη Ρωσία δημιούργησαν άσχημη εντύπωση στον αμερικανό σύμμαχό του.

Προκάλεσαν ταυτόχρονα «απογοήτευση και έντονη κριτική στην Ουάσινγκτον», σύμφωνα με την Κονστάντς Στέλτσενμίλερ του Bookings Institution. «Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ είναι ότι οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί», σχολίασε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, η φιλελεύθερη Μαρί- Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν.

«Ο Όλαφ Σολτς πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στην Ουάσινγκτον και να δηλώσει ότι η Γερμανία είναι φυσικά ένας εταίρος άξιος εμπιστοσύνης», τόνισε.

Ευαίσθητη κατάσταση

Πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), άλλαξε ρητορική. Η Ρωσία θα πληρώσει «πολύ μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση επίθεσης, επανέλαβε μιλώντας στη γερμανική κρατική τηλεόραση. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα εμπλακεί πιο ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στην Ουκρανία.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σολτς αναμένεται στην Ουκρανία και τη Ρωσία στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αύριο στη Μόσχα και μεθαύριο στο Κίεβο για να συναντηθεί με τους προέδρους των δύο χωρών. Αναμφισβήτητα η ουκρανική κρίση έφερε τη Γερμανία σε μια δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά οι διατλαντικές σχέσεις αποτελούν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βασικό θεμέλιο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γιόχαν Βάντεπουλ, ειδικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) σε διεθνή ζητήματα, επεσήμανε ότι έχει λάβει μέιλ από την Ουάσινγκτον στα οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη γερμανική εξωτερική πολιτική».

Από την άλλη, το Βερολίνο έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, πέραν του φυσικού αερίου, γεγονός που την ωθεί να είναι πιο μετρημένη σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. «Είναι νόμιμο, διότι η γερμανική οικονομία θα πληρώσει το τίμημα», υπογράμμισε η Στέλτσενμίλερ. Τα 16 χρόνια που βρισκόταν στην καγκελαρία η Άγγελα Μέρκελ εργάστηκε για να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όμως παράλληλα υπερασπιζόταν τον NordStream 2 και τον διάλογο με τον Πούτιν. «Οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν όταν συναντήθηκε με την Μέρκελ τον Ιούλιο στον Λευκό Οίκο.


Πηγή