Σάββατο , 30 Νοέμβριος 2024

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν μαθητές στην Κρήτη

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι μαθητές σε όλη την Κρήτη, προκειμένου διαμαρτυρόμενοι για προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών τους μονάδων.

Στα Χανιά, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, περνώντας μπροστά από το Δημαρχείο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, μεταξύ άλλων, και στο νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας «ένα νέο Λύκειο το οποίο δεν επιθυμούμε», όπως λένε οι ίδιοι.

Στο Ρέθυμνο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για ελλείψεις σε καθηγητές, αλλά και για σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές.

Επίσης, ζήτησαν από την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμβάλει ώστε να επέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Στο πλευρό των μαθητών ήταν και γονείς και καθηγητές, καθώς οι ΕΛΜΕ, από κοινού με τις Ενώσεις Γονέων, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

Για το νομοσχέδιο που μελετάει το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές επεσήμαναν ότι αν περάσει θα ανοίξει τον δρόμο για ένα σχολείο που θα οδηγεί τους μαθητές σε σκληρές εξετάσεις, μέσα από εξοντωτικά προγράμματα και έντονη ανταγωνιστικότητα.

Ο πανελλαδικός τόνος που υπήρξε στις σημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών, αλλά και η υποστήριξη των αιτημάτων τους από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κρήτης έδωσε στους μαθητές έναν ιδιαίτερο παλμό υπερτονίζοντας μέσω των συνθημάτων τους ότι αν δεν ακουστεί η φωνή τους θα βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους.

Στο Ηράκλειο, οι μαθητές, που συγκεντρώθηκαν μαζί με γονείς και καθηγητές στην πλατεία Ελευθερίας, συνέδεσαν μεταξύ άλλων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τους ώστε να ενισχύσουν το μαθησιακό τους επίπεδο, «σε μία εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες και δεν υπάρχουν τα περιθώρια του παρελθόντος, ώστε να προστρέχουν στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση», όπως επεσήμαναν.

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές μίλησαν για την ανάγκη, η Πολιτεία να σταθεί στα προβλήματα με σοβαρότητα και να φροντίσει ώστε οι μαθητές να μείνουν μέσα στις τάξεις και «όχι με την αδιαφορία ή τις λάθος πολιτικές να τους βγάζει στους δρόμους».

Μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών, είναι να τεθεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη, η δωρεάν μεταφορά από και προς τα σχολεία, η σίτιση, η καθολική λειτουργία των τμημάτων ένταξης και στήριξης μαθητών, καθώς και η επισκευή και βελτίωση υποδομών με στόχο της ασφάλεια, αλλά και η μέριμνα για ζεστά σχολεία τον χειμώνα.

Μάλιστα, οι μαθητές ανέφεραν, ότι το υπουργείο προσπαθεί να κατευθύνει τους μαθητές από τα Γενικά Λύκεια προς την Τεχνική Εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αυτό θα απαξίωνε το πανεπιστήμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Κρήτη οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν θέματα με προσφυγόπουλα, απεναντίας ζητούν και από τους καθηγητές τους και την πολιτεία, πέραν της εκπαίδευσης να φροντίσουν για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης των παιδιών.

localStorage.clear();


Πηγή