Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Συντονίζονται οι 4 χώρες του Νότου, κατά της ακρίβειας -Συνάντηση στη Ρώμη την Παρασκευή

Κοινό βηματισμό θα αναζητήσουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή.

Αυτό έχει να κάνει τόσο με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όσο και με τις διεκδικήσεις που θα βάλουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Η Σύνοδος του Νότου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη -ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης επειδή νοσεί με κορωνοϊό- έχει ως στόχο οι τέσσερις χώρες να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες τους έχοντας ως προμετωπίδα να δοθεί μία ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Κοινό μέτωπο απέναντι στις «φειδωλές» χώρες

Το μέτωπο που επιδιώκουν να σχηματίσουν θα σταθεί απέναντι στις λεγόμενες φειδωλές χώρες, με μπροστάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αλλά ισχυρό πόλο την Γερμανία. Το κλίμα που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών φαίνεται να τάσσονται υπέρ της ανάγκης να γίνει μια παρέμβαση και στην αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και στην αγορά τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένη, καθώς υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις.

Στη δέσμη μέτρων που θα εξετασθούν η πρόταση 6 σημείων του Μητσοτάκη

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου έχει ζητηθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την πρόταση έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη για πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου να είναι μεταξύ αυτών που μελετά η Επιτροπή. Επίσης, αναζητούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα συμπληρώσουν τις κρατικές παρεμβάσεις. Κοινή αντίληψη στις χώρες του Νότου είναι ότι οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών είναι πεπερασμένες και χρειάζεται πρόσθετη ευρωπαϊκή ενίσχυση.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Το βασική αντικείμενο συζήτησης στη Ρώμη θα είναι η ενέργεια, όμως κυβερνητικά στελέχη βλέπουν την δυνατότητα η Σύνοδος του Νότου να δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι αυτό γιατί τους επόμενους μήνες θα ενταθεί η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και την δημοσιονομική πολιτική του 2023. Ο Μάριο Ντράγκι έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης αλλαγής των κανόνων  καθώς «δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος». Επίσης, μια βασική ελληνική θέση που είναι η εξαίρεση των δαπανών για την άμυνα από το έλλειμμα και το χρέος έχει την στήριξη της Πορτογαλίας με τον κ. Κόστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να στηρίζει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης στο Παρίσι.

Το γεγονός ότι το πρόβλημα της ακρίβειας και του ράλι τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες δεν σημαίνει ότι δεν απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των πολιτών ανεξαρτήτως μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες στις χθεσινές συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου κλείδωσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης με το βασικό σενάριο να προβλέπει ανακοινώσεις την Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται αν ξεπεραστούν κάποια τεχνικά θέματα να γίνουν και σήμερα.

Το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις σημαντικότατες ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr θα αφορά τρεις άξονες. Την επιταγή ακρίβειας που σύμφωνα με πηγές κλείνει στα 250 ευρώ, την συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με αυξημένη ενίσχυση και την μείωση της τιμής των καυσίμων με εισοδηματικά κριτήρια. 


Πηγή