Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Σύνοδος Κορυφής: Απομακρύνεται η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ -«Ανήκει στην Ευρώπη», λέει ο Μισέλ

Το Συμβούλιο της ΕE «αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, ωστόσο οι ελπίδες του Κιέβου για ταχεία ένταξη φαίνεται πως «ναυαγεί».

Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βερσαλίες ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί το πρωί στις 9:00 ώρα Ελλάδος, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Οι «27», που συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βερσαλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, συμφωνούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία «να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε, σε tweet του: «Χωρίς καθυστέρηση οι ηγέτες της ΕΕ θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία μας για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας».

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας… Το Συμβούλιο ενήργησε ταχέως και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με αυτήν την αίτηση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Το συμβούλιο επαίνεσε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση.

«Η Ρωσία και η συνεργός της Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης στόχευσης αμάχων και πολιτικών αντικειμένων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Απομακρύνεται η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, έχουν δημιουργηθεί «ρωγμές» στο ενιαίο μέτωπο του μπλοκ, μετά την απαίτηση του Κιέβου για ταχεία ένταξη στην ΕΕ, αλλά και την απεμπλοκή της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια.

«Κανείς δεν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μία νυκτί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των 27 ηγετών τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σε ένδειξη συμπάθειας και ηθικής υποστήριξης ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να ενταχθεί βιαστικά, κάτι που επιδίωξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αίτημα που έτυχε πάντως υποστήριξης από τους γείτονες της Ουκρανίας στην ανατολική πλευρά της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής: Αντίθετος ο Σολτς για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Νωρίτερα, ο Όλαφ Σολτς είχε απορρίψει από τη μεριά του το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξή της στην ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η πορεία που σχεδιάστηκε το 2017.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βερσαλλίες, αναφερόμενος στη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ από το 2017. Επέμεινε στο ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι κατάπαυση του πυρός».

«Οχι» του Σολτς σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία

Ο καγκελάριος επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία, μολονότι αντιμετώπισε πίεση από τις χώρες της Βαλτικής.

Ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι με 27 κράτη-μέλη η ΕΕ θα δυσκολευόταν ούτως ή άλλως να λάβει ομόφωνη απόφαση, επαναφέροντας με την ευκαιρία και το θέμα της εγκατάλειψης της αρχής της ομοφωνίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αντιδράσεις από τη στάση της Γερμανίας

Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του Βερολίνου στο θέμα της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, με τη Λετονία να καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί πλέον βιώσιμη την άρνηση της Γερμανίας να σταματήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία. «Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, προκειμένου να φέρουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κισιάνις Καρίνς.

Υπέρ αυτού του βήματος έχουν ταχθεί ακόμη η Πολωνία και η Λιθουανία, με στόχο να στερηθεί το ρωσικό κράτος την κύρια πηγή εσόδων του και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο
Όλαφ Σολτς δήλωσε πάντως τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει για την ώρα άλλος
τρόπος διασφάλισης του εφοδιασμού τη Ευρώπης σε ενέργεια για τη
θέρμανση, τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία», ενώ στις Βερσαλλίες
υπογράμμισε ότι όταν εξετάζει κανείς τις κυρώσεις, εξετάζει πολύ
προσεκτικά πώς θα πείσει τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο, όμως,
ταυτόχρονα, και το πώς οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα είναι οι μικρότερες
δυνατές για την Ευρώπη. «Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία»,
τόνισε.

Αντίθετη με την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας και οι Λιθουανία, Εσθονία και Ολλανδία

Αντίθετη άποψη για το αίτημα της Ουκρανίας εξέφρασαν η Εσθονία και η Λιθουανία, με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι στα μάτια της «υπήρχε ηθική υποχρέωση να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να πραγματώσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταχεία ένταξη», ενώ ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπέτελ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει φετίχ με τους κανονισμούς, αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας».

Βασικό θέμα της Συνόδου ήταν επίσης η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου από την ΕΕ, με τη Γαλλία να εισηγείται την υιοθέτηση προγράμματος στήριξης ανάλογης φιλοσοφίας με αυτό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η Γερμανία και η Ολλανδία δεν το θεωρούν αυτή τη στιγμή απαραίτητο, κρίνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αξιοποιηθεί όλο το πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό.


Πηγή