Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναζητώντας έναν νέο «έντιμο συμβιβασμό» με τους θεσμούς.
Με το μεγάλο αγκάθι, πέραν των εργασιακών που από την κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώριο υποχώρησης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να είναι τα πλεονάσματα και η νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, η αντιπρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πλεονάσματα 2,5 +1% βρίσκεται στο τραπέζι. Οι θεσμοί κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος κάβος παραμένει η αντίφαση του Βερολίνου με το ΔΝΤ, καθώς το πρώτο επιμένει σε συμμετοχή του Ταμείου, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κατά πόσο αποτελεί και το στόχο της διοίκησης. Ενόσω παραμένει ανοιχτή η δεύτερη αξιολόγηση, τα σενάρια για κλείσιμό της την Άνοιξη, όπως τόνισε και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις στην Καθημερινή της Κυριακής, προκαλούν νέους πονοκεφάλους στην Ηρώδου Αττικού.
Για τα όσα είπε πάντως ο κ. Ντομπρόφσκις κυβερνητικά στελέχη υποβαθμίζουν τη σημασία τους, τονίζοντας πως δεν αποτελεί αρμόδιο Επίτροπο για τα της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
Το βλέμμα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Εν τω μεταξύ, μία σημαντική ανάσα αναμένουν στην κυβέρνηση με το βλέμμα στο EuroWorking Group που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με το ξεπάγωμα ή όχι των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη και «πάγωσαν» μετά την μονομερή – όπως αποδείχθηκε στις Βρυξέλλες – πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως «αντίποινα» για τις εξαγγελίες Τσίπρα. Αν και στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ και άλλων αξιωματούχων, είναι πως πιθανότατα θα αρθεί το «πάγωμα». Πάντως, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν με νόημα πως ούτως ή άλλως θα ετίθεντο σε εφαρμογή από τα μέσα Ιανουαρίου, επομένως δεν υπάρχει κάποια εμπλοκή.
Σκληρή επίθεση στη ΝΔ
Τυχόν ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος ωστόσο θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για το εσωτερικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και τούτο, διότι σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα έχει μείνει πλήρως απομονωμένος μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αφού δεν ψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, την ώρα που οι αρμόδιοι θεσμοί θα έχουν δικαιώσει τις ελληνικές θέσεις.
Στην κυβέρνηση πάντως δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι στο εσωτερικό να αφήσουν τους τόνους να κατέβουν απέναντι στη ΝΔ, ειδικά ενώ σήμερα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή η έτερη «μονομερής ενέργεια» για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Χαρακτηριστική είναι η εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής το πρωθυπουργικό γραφείο, τονίζοντας πως «την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο ίδιος εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «βάστα Σόιμπλε», συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της χώρας».
Στο ίδιο μήκος κύματος συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπεισέρχονται και στα… εσωτερικά της ΝΔ, αποδίδοντας σε εσωκομματικές αντιδράσεις το «οξύμωρο», όπως τονίζουν, «να μην υπερψηφίζεται η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ως μονομερής ενέργεια αλλά η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, αφού αμφότερες εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό μαζί».
Πηγή