Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Τελειωμό δεν έχουν στην Τουρκία οι εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Οι τουρκικές αρχές απάλλαξαν από τα καθήκοντά τους χθες άλλους 45 δικαστές και εισαγγελείς, εξέλιξη που προστίθεται στις ευρείας κλίμακας εκκαθαρίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου, τουλάχιστον 113.000 άνθρωποι παύθηκαν, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους ή τέθηκαν υπό κράτηση καθώς φέρονται να είχαν σχέσεις με την οργάνωση η οποία κατηγορείται πως βρισκόταν πίσω από την προσπάθεια να ανατραπεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και φέρεται κατά την Άγκυρα να βρίσκεται πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αρνείται κάθε σχέση με αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, πάνω από 4.000 εισαγγελείς και δικαστές έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών τους με το κίνημα που οι αρχές αποκαλούν FETO, «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ».

Μεταξύ των προσώπων που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) φιγουράρουν οι τρεις δικαστές που είχαν δώσει εντολή την περασμένη εβδομάδα να απελευθερωθούν 21 ύποπτοι στη δίκη για τη «δομή στα μέσα ενημέρωσης» που φέρεται να δρούσε για λογαριασμό του Γκιουλέν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι άνθρωποι που αφορούσε η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε, ενώ εκδόθηκαν νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους, διευκρίνισε το Ανατολή.

Είκοσι οκτώ ύποπτοι, ανάμεσά τους κι ένας λαϊκός τραγουδιστής, ο Ατίλα Τας, δικάζονται με την κατηγορία ότι ανήκαν σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τη Χουριέτ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι πολλοί δημοσιογράφοι διαφόρων ΜΜΕ, καθώς και ένας άνθρωπος που φέρεται να είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί. Μέσω αυτού του λογαριασμού έγιναν αποκαλύψεις που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πρόσωπα στον στενό κύκλο του προέδρου Ερντογάν.


Πηγή