Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Τι θέλει ο Λαβρόφ στην Αθήνα

Την ευκαιρία να δώσει εκ νέου ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ θέλει να εκμεταλλευθεί το Μέγαρο Μαξίμου, προσδοκώντας σε αποτελέσματα τόσο στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτό των επενδύσεων.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το μεγάλο βάρος του προγράμματος της επίσκεψης Λαβρόφ έχει σηκώσει το υπουργείο Εξωτερικών. Στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται το Κυπριακό, στο οποίο παρατηρείται έντονη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες. Η θέση την οποία θα αναπτύξει η Αθήνα θα αφορά στην ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντά των Κυπρίων.

Η Ρωσία αποτελεί έναν παραδοσιακό εταίρο της Κύπρου και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, βασικό «παίχτη» στο Κυπριακό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν έρθει στην Αθήνα, όπου βρίσκεται από την Τρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και ζητήματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με τους Νίκο Κοτζιά και Σεργκέι Λαβρόφ να προχωρούν στην υπογραφή Προγράμματος Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο.

Στην ατζέντα βρίσκονται εκτός των άλλων οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις τοσο στην Ουκρανία όσο κυρίως στη Συρία καθώς και οι σχέσεις Μόσχας – ΕΕ, οι οποίες όπως επιβεβαιώθηκε και από το τελευταίο Eurogroup διανύουν περίοδο αποσταθεροποίησης. Βασική αρχή της Αθήνας, η οποία εκφράστηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής από τον Αλέξη Τσίπρα συνεπικουρούμενο από τον Ματέο Ρέντσι, είναι πως η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της συλλογικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης και δεν μπορεί να αποκλείεται από το τραπέζι του διαλόγου.

Στο προσκήνιο εκτός από θέματα επενδύσεων και τουρισμού, ο οποίος σημείωσε νέο ρεκόρ από τη Ρωσία, αναμένεται να έρθουν εκ νέου και τα ενεργειακά ζητήματα, δεδομένης της αποκατάστασης των ρωσωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τον ρωσοτουρκικό αγωγό Turkish Stream αφού η αρχική πρόβλεψη συμπεριελάμβανε και επέκτασή του και στη βόρεια Ελλάδα.


Πηγή